Site icon zakarpatpost.net

94 роки виповнилося живій легенді Закарпаття Івану Мирону

Восени 1950 року молодий вчитель Іван Мирон ухилився від призову до лав радянської армії та перейшов на нелегальне положення. Налагодивши зв’язок з членами ОУН та УПА, почав виконувати їх доручення.

замовляй рекламу в газету Робота Гроші: 050 222 50 50, вайбер

У квітні 1951 року роззброїв охоронця сільради – відібрав у нього три карабіни з набоями. Через місяць групу підпільників з 18 осіб, до якої належав Мирон, було затримано. 11 січня 1952 року вироком військового Трибуналу Прикарпатського військового округу за ст.ст. 54-1 “а” та 54-11 КК УРСР Іван Мирон був засуджений до 25 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах з конфіскацією майна. До 1956 року відбував ув’язнення у Норильську, був учасником Норильського повстання, потім – відправлений до Іркутської області, а з 1961 і до закінчення терміну ув’язнення – пробув у мордовських таборах, повідомив керівник військово-патріотичного руху Карпатська Січ Taras Deiak.

Іван Мирон, як справжній патріот, не визнавав своєї провини і не каявся, тому і не потрапив до переліку звільнених після ХХ-го з’їзду партії частини політв’язнів, відсидівши всі 25 років.

Для бійців Карпатська Січ. Carpathian Sich Іван Мирон завжди був прикладом незламності. До початку повномасштабної війни ми періодично їздили до нього в гості, щоб почути історію його життя з перших уст.

Зараз з нашим підрозділом шляхами війни мандрує прапор, підписаний Іваном Мироном, як символ тяглості поколінь у боротьбі за Україну.

На фото: бійці КС в гостях у Івана Мирона кілька років тому, а також прапор, про який йшла мова вище.

ЗакарпатПост

Exit mobile version