ТОП-5 цікавих фактів про лозоплетіння в Ізі

Культурне Закарпаття: лозоплетіння в селі Іза Село Іза вважається столицею лозоплетіння на Закарпатті. Це справжній музей просто неба і величезний ярмарок. Чи не в кожному дворі виставлено сотні плетених виробів: кошиків, сувенірів та меблів.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

Сьогодні ТОП-5 цікавих фактів про лозоплетіння в Ізі: 1️⃣ Історія села Іза налічує майже сім століть, перша письмова згадка – 1387 рік. Згідно з легендою, назву село отримало від першого поселенця, якого звали Ізай. 2️⃣ Родоначальником лозоплетіння в Ізі вважається Іван Кашко. Спочатку він навчав цьому ремеслу своїх синів. Опісля воно стало основним для більшості жителів села, а ці традиції збереглися і до наших днів. 3️⃣ Масове виробництво товарів з лози припадає на 1880-ті роки. На початку ХХ століття Іза стає головним центром лозоплетіння тодішнього Марамороського комітату Австро-Угорщини. 4️⃣ Процес лозоплетіння жителі називають «Ізянським наксамом». Назва походить від угорського слова «nopszа́m», що в перекладі означає «трудодень», «наймана праця». 5️⃣ У 2022 році традицію лозоплетіння в с. Іза Хустського району додали до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Крім того, село Іза відомо ще і тим, що недалеко від нього знаходиться ще одна туристична локація – єдина в Україні ферма плямистих оленів, повідомляє Туристичний бренд Закарпаття.

ЗакарпатПост