Вперше на Закарпатті провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації

Вперше на Закарпатті провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації.

замовляй рекламу в газету Робота Гроші: 050 222 50 50, вайбер

Пацієнту трансплантували частину малогомілкової кістки, — повідомив Суспільному завідуючий відділення щелепно-лицьової хірургії Закарпатської обласної клінічної лікарні Олег Лесів.

Операцію провели в Закарпатській обласній клінічній лікарні імені Андрія Новака щелепно-лицеві та мікросудинні хірурги, хірурги та ортопеди Ужгорода, Львова та міст США. Оперували чоловіка, який отримав балістичні травми обличчя.

“Там була втрачена майже вся нижня щелепа, не тільки шкіра, а й слизова порожнина рота, шкіра, нижня губа. Виконали мікросудинне хірургічне втручання. Взяли частину малогомілкової кістки з судинами, нервами, м’язами, шкірою і пересадили, заміщували дефект нижньої щелепи. Львівські колеги організували 3D моделі, щоб відновити естетику та функціонал пацієнту”, — розповів Олег Лесів.

3D моделі створюють для того, щоб правильно і точно визначити положення усіх фрагментів, — розповів завідувач відділення щелепно-лицевої хірургії Лікарні святого Пантелеймона Олег Ковтуняк. Каже: “Якщо співвідношення не буде правильним, функціонально естетично воно може виглядати нормально, а пацієнт не зможе жувати”.

Вперше на Закарпатті провели реконструкцію обличчя, трансплантувавши частину малогомілкової кістки

Фото: Larysa Dakhno/Facebook

“Робимо фото та комп’ютерну томографію, це є підставою для віртуального планування. Для того, щоб визначити розмір щелепи, щоб повністю відтворити у віртуальному плані кістки лицьового скелету. Тоді інженери та лікарі створюють пластмасові моделі”, — каже чоловік.

Відповідно до надрукованої 3D моделі медики підготували та індивідуалізували реконструктивну пластину. Операція тримала 12 годин. За словами Олега Ковтуняка, вона пройшла успішно.

ЗакарпатПост