Трансплантологи врятували життя закарпатцю завдяки новому апарату підтримки печінки

Замість людського організму – спеціальна машина. Аби встигнути пересадити донорську печінку, наші медики вперше задіяли унікальний для України апарат, що продовжив життя органу поза тілом.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266 💙 💛 рекламуйся в газеті 067 666 90 90

Апарат функціональної підтримки печінки Liver Assist насичує орган киснем та покращує його стан. Завдяки ньому шанси на успіх самої трансплантації вищі, повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Досі в Україні така машина була лише одна. У столиці. Тепер Liver Assist допомагає і трансплантологам нашого Центру.

Щодо деталей самої трансплантації. Донорка була у Мукачеві, трансплантацію печінки мали виконати у Львові. Це чотири години в дорозі. Ще десять годин потрібно було на обстеження органу та виконанням тестів на сумісність.

 Разом – 14 годин, у той час як печінка поза тілом «живе» всього 12. Така різниця в часі означала, що операція не могла б відбутися, а відповідно – людина б втратила свій шанс.

Аби врятувати ситуацію наші лікарі задіяли перфузійну машину Liver Assist. В апараті орган пробув близько 5 годин. Після того його успішно пересадили реципієнту.

Нову печінку та буквально ще одне життя отримав мешканець Ужгорода. Йому – 40.  Донорського органу чоловік потребував негайно. Цироз, важке ураження печінки забирали останні сили пацієнта.

Донором для нього стала 36-річна мешканка Закарпаття. Її життя забрав інсульт. 

Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень. І на третій тиждень після пересадки чоловік повернувся додому.

Завдяки новому перфузійному апарату наші трансплантологи мають змогу рятувати ще більше життів українців. Тому вітаємо всі наші медичні команди, які безперервно здобувають новий досвід та освоюють нові технології!

Дякуємо командам наших спеціалістів: хірургам-траснпалантологам Андрію Гоцуленку, Олександру Голубу, Роману Домашичу, Андрію Крупачу, Соломії Файдулі, перфузіологам Івану Міськіву та Андрію  Курило, анестезіологічній службі – Ромі Гайдук та Лілії Кузьмак.

Також дякуємо колегам з Мукачівської центральної районної лікарні за командну роботу заради порятунку людських життів!

Ще більше цікавої інформації про здоров’я, та важливі поради про здоровий спосіб життя – читайте в газеті «Поради Здоров’я». Газету передплатіть на свої пошті. Індекс – 89266.

Закарпатпост