На Закарпатті вшанували пам’ять загиблих під час бомбардування маріупольського драмтеатру

В Ужгороді сьогодні вшанували пам’ять загиблих під час бомбардування маріупольського драмтеатру 16 березня 2022 року – тоді росіяни скинули 500-кілограмову авіабомбу на драматичний театр, де перебувало понад 1000 мирних маріупольців.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Перед входом великими літерами люди тоді написали «ДЕТИ» –  спеціально російською мовою, щоб росіяни, які здійснювали обстріл, бачили і розуміли, що в цій будівлі перебувають цивільні.  Однак агресора це не зупинило.

Скільки людей тоді загинуло – достеменно не відомо. За дослідженням міжнародної правозахисної організації Amnesty International, яке базується на свідченнях постраждалих та свідків, загиблих від 300 або 400 щонайменше до понад 1 тисячі людей. І навряд чи світ коли-небудь дізнається всю правду: з минулого літа окупанти демонтують руїни театру, замітають сліди своїх кривавих злочинів і знищують докази.

Щоб вшанувати пам’ять загиблих у тій страшній трагедії, сьогодні в Ужгороді біля облмуздрамтеатру на Київській набережній зібралися маріупольці, які зараз живуть у нашому місті, зокрема представники центру підтримки переселенців «Я – Маріуполь»,  ужгородці.

Мирну акцію організатори назвали «ДЕ ТИ», повідомляє Ужгородська міська рада.

ДЕ ТИ? – скільки болючих спогадів в цьому питанні, скільки страшних хвилин очікування… Питання-символ, питання-віра – що твої рідні та близькі живі; що ти, безумовно, почуєш їх, коли з’явиться зв’язок; що вони зможуть ВИЖИТИ в пеклі маріупольської облоги.

На асфальті перед будівлею Закарпатського облмуздрамтеатру відтворили напис «ДЕ ТИ», запалили лампадки та хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих у стінах Маріупольського драматичного театру.

Свою підтримку, підтримку міської влади Ужгорода маріупольцям та усім українцям, які, рятуючись від війни, знайшли прихисток в обласному центрі Закарпаття, висловив і міський голова Богдан Андріїв.

Нагадаємо, що частина трупи, що раніше виступала в Донецькому академічному обласному драматичному театрі Маріуполя, переїхала до Ужгорода, де відновила свою творчу діяльність на сцені Закарпатського облмуздрамтеатру ім. братів Шерегіїв. Його керівниця Людмила Колосович, дякуючи колегам із Закарпатського облмуздрамтеатру, наголосила: вірить, що Донецький академічний обласний драматичний театр обов’язково повернеться у рідний український Маріуполь.

Акцію, крім Ужгорода, провели у Києві, Львові, Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську, Черкасах та Кривому Розі.

Закарпатпост