Фонд Держайна шукає власника для «Закарпатського вертолітного виробничого об`єднання»

7 квітня Фонд планує провести аукціон з приватизації непрацюючого виробника авіаобладнання на Закарпатті. Єдиний майновий комплекс «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання» включає у себе 75 будівель та споруд. Вони розташовані відносно близько кордонів із Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Стартова ціна складає 9,6 млн грн без ПДВ за площі майна у понад 23125 м².

замовляй рекламу в газетах: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради Здоров’я та отримай рекламу в дописі або сторіс 👇безкоштовно • 050 222 50 50, вайбер

Фонд Держайна виставив стартову ціну у сумі: 9 мільйонів 629 тисяч 975 гривень

Історія підприємства почалась у 1970-х роках і до сьогодні оповита різними таємницями. Подейкують, до 90-х років на деяких картах спеціально не позначали Дубове, у якому знаходиться частина виробництва. Цілком можливо через залученість підприємства до обладнання важливих тогочасних розробок – радянських гвинтокрилів та літаків типу ТУ. Крім цього, закарпатське підприємство – одне з небагатьох тогочасних користувачів технічного обладнання з цифровим управлінням.

Виробництво випускало різноманітну продукцію – від комплектуючих малих деталей до окремих частин пасажирських авіалайнерів. Тут виготовляли складові до літаків сімейства ТУ, крісла на літаки АН-24, ІЛ-76, ТУ-154, крила на авіамашини, монтували спортивний гелікоптер МІ-34. Але певно найбільшим проєктом стала спільна робота над обладнанням найбільшого літака у світі – АН-225 «МРІЯ».

З початку 1990-х років підприємство занепало. Воно припинило виготовляти комплектуючі до авіабудівної промисловості, а більшість працівників з-поміж 5 тис. звільнили. Відтоді підприємство отримує доходи від оренди своїх приміщень, але не прибутки.

Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання погрузло в борги та збиткує. Станом на 1 січня 2023 року виробництво мало кредиторську заборгованість на суму 11,72 млн грн. У 2020 році його збитки становили 1,2 млн грн, у 2021 році – 2,4 млн грн, а у 2022 році – 1,4 млн грн.

Але розташування та майно підприємства дозволяє дати йому «друге життя». Тут знаходяться 75 будівель та споруд, площею понад 23 125 м²: виробничі та адміністративні приміщення, склади, побутові приміщення, бетонні та гравійні площадки, водонапірна башта, скважина, цистерни, басейни тощо. Адреси їх місцезнаходження – Закарпатська обл., Тячівський р-н, смт Дубове, вул. Заводська, 8, c. Калини, вул. Джона Леннона, 220-Б та c. Красна, вул. Миру, б/н. Усі ці об’єкти розташовані вздовж траси Т0728, яка з’єднується зі шляхом Н09. Це дозволяє зручно дістатися кордону із Румунією, Угорщиною, Словаччиною та навіть Польщею.

Беріть участь в аукціоні за посиланням: https://bit.ly/3mYzvzd, реєстрація триває до 6 квітня, 20:00.

Дізнавайтесь більше про цей об’єкт приватизації на його сторінці – https://bit.ly/3le2Cy7.

Закарпатпост