У Закарпатській ОВА прокоментували інформацію про порушення умов проживання переселенців

Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели перевірку місць проживання ВПО та відвідали приміщення товариства сліпих України, на базі якого Мукачівська міська молодіжна громадська організація “САМЕРС”.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266

Там виявили порушення та опублікували світлини закладу, — повідомили на сайті Омбудсмена України. Суспільне отримало коментар від заступника голови Закарпатської ОВА Петра Добромільського щодо виявлення порушення умов проживання вимушених переселенців, про що писали на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За словами Добромільського, у цьому приміщенні проживають дві сім’ї з Миколаєва. Посадовець 17-го березня поспілкувався з сім’ями. Розповів: “Фотографії, які випустили публічно у простір, були зроблені на другому і третьому поверсі, де проживають закарпатці. В яких умовах і чому вони там проживають, це уже зовсім інше питання”. Петро Добромільський додав, що внутрішньо переміщеним особам запропонували декілька шелтерів, але вони переселятися не захотіли. Наразі обігрів здійснюється за рахунок пічного опалення та обігрівачів.

“Температура в приміщеннях залишається неприпустимо низькою (в житлових кімнатах орієнтовно 15-16 градусів, а в коридорах — 8-10 градусів). Через низьку температуру і високу вологість приміщення, на стінах та стелі наявна пліснява”, — йдеться у публікації.

У приміщенні проживають 17 внутрішньо переміщених осіб, з яких 6 дітей, 5 пенсіонерів та 9 людей з інвалідністю. В будівлі лише один туалет та одна душова, які розташовані в одному приміщенні, розділеному перегородкою та потребують ремонтних робіт.

“Кімнати одночасно використовуються як місця для відпочинку, вживання та приготування їжі, прання, а також зберігання дров. Також у житловій кімнаті встановлено піч-буржуйку, що є порушенням пожежної безпеки та створює потенційну загрозу життю та здоров’ю проживаючих, зокрема, дітей. Крім того, слід зазначити, що в одній із кімнат проживають люди різної статі та віку”, — повідомляють на сайті.

Приміщення немає пандусів, спеціально обладнаних душових кімнат та в цілому не пристосовано для людей з інвалідністю.

Уповноважений звернувся до Закарпатської обласної військової адміністрації та Мукачівської міської ради, щоб вирішити питання з переселенням ВПО в інше місце з гідними умовами для проживання.

“Люди ніколи не зверталися до органів влади. Там живуть дві сім’ї з Миколаєва, яким надали прихисток спортсмени. Тимчасово проходять ремонтні роботи і сім’ї переселилися у більш пристосоване приміщення. Людей забезпечують харчуванням, продуктами і постійно надають допомогу. Діти ходять до школи, жінки працюють, чоловіки залишилися в Миколаєві. Всі фотографій, які випустили публічно у простір, це були фотографії зроблені на другому і третьому поверсі де проживають закарпатці. В яких умовах і чому вони там проживають, це уже зовсім інше питання. Люди в свої домівки не запускали. Сказали, що дали їм обманним шляхом зробити фото. Хтось із представників громадської організації мав надати їх допомогу у приватному плані. Внутрішньо переміщенні особи переселятися не хотіли. Ми запропонували їм декілька шелтерів, але вони сказали, що переселятися вони не будуть”, — розповів заступник голови обласної державної адміністрації Петро Добромільський.

ЗакарпатПост