«Скло Бокотея»: сьогодні талановитому закарпатцю, народному художнику Андрію Бокотею – 85!

Професор, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України ім.Тараса Шевченка, народний художник України Андрій Андрійович Бокотей відзначає Ювілей!

замовляй рекламу в газетах: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради Здоров’я та отримай рекламу в дописі або сторіс 👇безкоштовно • 050 222 50 50, вайбер

Андрій Бокотей народився 21 березня 1938 року у селі Брід Іршавського району у сім’ї греко-католицького священика Андрія Бокотея та Марії Чедрик.

Художню освіту здобув у Львівському держаному інституті прикладного та декоративного мистецтва на кафедрі художньої кераміки. Навчався у Романа Сельського, Карла Звіринського, Данила Довбошинського, Дмитра Крвавича. У 1965 році, після закінчення навчання, почав викладати на кафедрі де навчався. На початку свого творчого шляху працював у галузі художньої кераміки, художнього скла та живописі. У 1970 році стає членом Спілки художників України.

У 1991-1992 роках очолює Львівську організацію Спілки художників України.

У 1994 році Андрій Бокотей отримав звання професора та очолив кафедру художнього скла. З 1996 року проректор з навчальної роботи, а у 2000 році отримує призначення на посаду ректора.

З 1 липня 2015 року за власним бажанням звільнився з посади ректора Львівської національної академії мистецтв. Цього ж місяця очолив новостворений Західний регіональний центр Національної академії мистецтв України, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України.

Нагороджений срібною медаллю Академії мистецтв СРСР (1989), Кавалерським хрестом Ордена «За заслуги» Республіки Польща (2009), Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2013), Орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня (2016). Ініціатор проведення у Львові з 1989р. міжнародних симпозіумів гутного скла. Засновник Музею скла у Львові. Один із піонерів міжнародного руху студійного скла на території колишнього Радянського Союзу.

Учасник численних персональних і групових виставок в Україні, Китаї, США, Франції, Бельгії, Ізраїлі, Польщі, Росії, Литві, Естонії, Латвії, Угорщині, Голандії, Данії, Фінляндії, Норвегії.

Закарпатпост щиро вітає Андрія Андрійовича з Ювілеєм! Міцного здоров’я і натхнення!

Закарпатпост