На Закарпатті звертатимуть особливу увагу на реабілітацію та забезпечення медикаментами військовослужбовців

Керівники медичних закладів облради звернуть особливу увагу на реабілітацію та забезпечення медикаментами військовослужбовців

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

Про це сьогодні було домовлено з керівниками профільних комунальних закладів облради на спільній нараді, присвяченій лікуванню воїнів ЗСУ.

У ході зустрічі голова облради Володимир Чубірко зауважив, що з обласного бюджету у 2023 році на охорону здоров’я виділено 198 млн. грн. Це без урахування того, що медичні заклади фінансуються й за кошти НСЗУ. Інші потреби у медичних засобах, обладнанні і послугах можна компенсувати завдяки зв’язкам з іноземними партнерами та грантовими програмами. До прикладу, він повідомив, що під час нещодавнього візиту домовився із гетьманом Устецького краю Чеської Республіки про можливість лікування наших військових.

Про пропозицію такої ж допомоги, але з медичного центру у польському Любліні повідомив і директор КНП «Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака» Юрій Яцина. Він також зауважив, що учасники бойових дій відправляються за кордон на лікування та реабілітацію, згідно з постановою КМУ від 14 жовтня 2022 року №1169.

Згідно з постановою, обов’язковими умовами для перетинання державного кордону з метою лікування для визначеної категорії осіб є наявність висновку про необхідність направлення на лікування за кордон, а також повідомлення від Координаційного центру з надзвичайних ситуацій (Emergency Response Coordination Centre) Європейської Комісії. Таке повідомлення надходить через електронну платформу “Система раннього попередження та реагування” (Early Warning and Response System) про готовність конкретної країни, яка є членом Європейського Союзу, на безоплатній основі прийняти на лікування. Також постраждалий повинен мати письмове підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти його на лікування.

Ініціаторами направлення захисників на лікування за кордон виступають заклади охорони здоров’я, в яких вони перебувають на лікуванні чи реабілітації. Відповідне клопотання має довільну форму.

У свою чергу керівник КНП «Обласний госпіталь ветеранів війни» Вікторія Фущич зауважила, що така допомога нині є дуже актуальною через брак належного обладнання та тих умов, які мають заклади охорони здоров’я за кордоном.

Присутній на нараді заступник голови облради Василь Дем’янчук, який виступив ініціатором даної зустрічі, висловив перед керівниками закладів охорони здоров’я побажання, щоб відношення до військовослужбовців було належним: ідеться про харчування, забезпечення медикаментами і про звичайну увагу до воїнів у вигляді доброго слова. Він також наголосив на можливості скористатися послугами сервісного центру БФ “Protez Foundation” (США), який відкрився на початку березня у Сваляві. Сюди можуть звернутися воїни, щоб виправити чи замінити протез руки чи ноги.

«Алгоритм лікування за кордоном наших захисників має бути чітко зрозумілим як пацієнтам, так і лікарям. Бо можливість лікувати наших військових за кордоном є. І це лікування безкоштовне, тому розвантажує наш бюджет. Варто також звернути увагу на те, що лікарні області не належно наповнені обладнанням для реабілітації», — акцентувала у ході зустрічі Ольга Олексик, голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я, праці, зайнятості та соціального захисту населення, учасників АТО/ООС.

У свою чергу перший заступник голови Закарпатської військової адміністарції Мирослав Біецький закликав керівників медичних закладів подивитися на проблему масштабніше і сформулювати її у Стратегії розвитку Закарпаття на 10 років. Він попросив попрацювати над цим документом. І кожного року системно розвиватися у цьому напрямку. І не лише у плані лікування, але й у плані реабілітації. У тому числі на базі комунальних закладів облради, таких, як санаторій «Човен» та інші.

«НСЗУ, в основному під реабілітацією розглядає фізичну реабілітацію. Але коли ми говоримо про військових, то варто звернути, можливо, навіть більшу увагу на психічну і соціальну реабілітацію з формуванням відповідного штату працівників…», — висловив слушне зауваження у ході наради директор КНП Закарпатський медичний центр психічного здоров’я та медицини залежностей Василь Кручаниця.

До слова, під час крайнього пленарного засідання 9-ї сесії облради Василь Дем’янчук разом із депутатами Ольгою Олесик, Євгеном Мешко, Іриною Мацепурою та Федором Яриничем звернулися з ініціативою щодо забезпечення організації направлення військовослужбовців, які отримали поранення під час бойових дій у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, на лікування за кордон.

Депутати наголошують, що військовики, які перебувають в обласних закладах охорони здоров’я, потребують високоспеціалізованої медичної допомоги яку можуть надати медустанови за кордоном. Відтак просять Закарпатську військову адміністрацію забезпечити виконання відповідних документів КМУ та МОЗ України, яким врегульовуються питання лікування військових за кордоном на період дії воєнного стану, повідомляє Закарпатська обласна рада.

ЗакарпатПост