Уповноважений Верховної Ради з прав людини відреагував на резонансну справу про зґвалтування на Закарпатті

Резонансна справа про зґвалтування на Закарпатті.  Представник регіонального представництва Офіс Омбудсмана України побував у селі Верхні Ворота, де троє підлітків зґвалтували 14-річну односельчанку.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266 💙 💛 рекламуйся в газеті 067 666 90 90

Зокрема, Дмитро Лубінець повідомив наступне на своїй сторінці у фейсбук:

Вчора отримав повідомлення від небайдужих у соцмережах щодо реагування на цю справу.

‼️Ситуація наступна: спочатку хлопці заманили свою подругу до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з ними, тому пішла. Після чого один з них вдарив дівчину, а потім по черзі зґвалтували її. Усі дії, що вчиняли над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань було завантажене в Інтернет та продемонстроване однокласникам в школі.

‼️Про зґвалтування онуки дізналася бабуся, з якою проживає дівчина, та викликала поліцію. На суді усі троє визнали свою провину.

Як думаєте, яке покарання місцевий суд вважає справедливим?

‼️Спочатку суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки. Суд виніс вирок по ст. 153 (сексуальне насильство, без проникнення), а не 152-й статті (зґвалтування).

‼️При цьому, як з’ясувалося, права дівчини під час судового процесу були грубо порушені – він вібувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики.

‼️З метою встановлення обставин справи та встановлення позиції законних представників потерпілої, сьогодні представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої, в ході якого поспілкувався з батьком та бабусею, які надали згоду щодо вжиття заходів направлених на відновлення прав дитини.

‼️Працівник висловив нашу позицію щодо відновлення прав дитини, можливості залучення представників правозахисних організацій та адвокатів, залучення міжнародних організацій щодо надання кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації.

📍Ми ретельно проаналізуємо дії судді. Буде направлений відповідний лист до Вищої ради правосуддя.

📍Ми ретельно проаналізуємо дії прокуратури. Відповідний лист буде направлено на Генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

📍Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також являється працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо «неупередженості» та професійності представлення інтересів дівчинки.

‼️До того ж, маю сумніви щодо професійності дій обласного керівництва. Адже подія трапилася ще влітку 2021 року, втім суд виніс вирок по справі лише зараз.

‼️Справа перебуває на моєму контролі. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство.

‼️Права неповнолітньої дівчини мають бути поновлені!

Закарпатпост