Вища рада правосуддя перевірить скарги на воловецьку суддю, яка винесла вирок ґвалтівникам

Вища рада правосуддя відреагувала на суспільне обурення щодо вироку трьом неповнолітнім ґвалтівникам 14-річної дівчини у Закарпатській області, який ухвалила суддя Воловецького районного суду Софілканич О. А. У пресслужбі ВРП повідомили, що перевірять зареєстровані скарги про вчинення суддею дисциплінарного проступку і нададуть відповідну оцінку у визначеному законом порядку.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

У ВРП зазначили, що розділяють занепокоєння щодо об’єктивності проведеного досудового та судового розслідування у вказаній справі, а також стосовно справедливості визначеного судом покарання, пише liga.net.

Проте там зазначили, що, згідно з законом, правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства, вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

“ВРП не наділена повноваженням втручатися в розгляд судами судових справ, надавати оцінку наявним у справі доказам, перевіряти у позапроцесуальний спосіб законність та обґрунтованість судових рішень, коментувати їх”, – йдеться у повідомленні.

У ВРП пояснили, що перевірка законності судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, у цьому випадку – апеляційного суду. За повідомленням Офісу генерального прокурора, прокуратура оскаржуватиме вирок.

“Вища рада правосуддя повідомляє, що зареєстровані скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич О. А. дисциплінарного проступку та повідомлення судді про втручання в її діяльність як судді під час здійснення правосуддя, будуть об’єктивно перевірені, їм буде надана відповідна оцінка у визначеному законом порядку”, – повідомили у пресслужбі.

ЗакарпатПост