Тисячі українців підтримують заборону Тік Ток: збирають для цього підписи під двома петиціями

На сайті електронних петицій з’явилась пропозиція заборонити в Україні соціальну мережу TikTok. Авторка петиції – Наталія Карасьова, петиція зареєстрована під № 22/185206-еп. Аргумент заборони – через TikTok поширюється багато пропаганди. Петицію за три дні підтримали вже більше 4 тисяч українців. Залишилось ще 90 днів, щоб набрати необідні 25 тис, і тоді її розгляне президент. Ще одну петицію про заборону TikTok зареєстували раніше -21 березня.

Джерелосайт електронних петицій, пише bilyayivka.city

Що відомо: 24 березня Наталія Карасьова зареєструвала петицію з пропозицією заборонити TikTok. У тексті петиції вона зазначила:

“Оскільки зараз багато пропаганди йде через відео з TikTok, пропоную закрити його повністю хоча б на період війни в Україні”.

Пропонують заборонити Тік Ток в Україні, петиціяПропонують заборонити Тік Ток в Україні, петиція

Ще одну петицію про заборону TikTok зареєстрував 21 березня 2023 року Ярослав Черненко. Аргументація петиції – TikTоk є платформою деградації та вузького бачення на світ. Ця петиція станом на 27 березня набрала трішки більше 600 голосів.

Пропонують заборонити Тік Ток в Україні, петиціяПропонують заборонити Тік Ток в Україні, петиція

Подробиці: питання про заборону в Україні Tik Tоk піднімали ще у 2021 році. Тоді уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба зазначав, що однозначно підтримує таку заборону.

– Я за заборону таких деструктивних мереж, тому що вони неконтрольовані, і питання контролю піднімалось. Але це має робити провайдер — власник Tik Tok має так само, як у Facebook чи Youtube контролювати контент і не дозволяти оприлюднення деструктивного контенту. Цього, як раз, у TikTok і немає, — повідомляв тоді омбудсмен.

Варто зазначити, що протягом останніх років соцмережа TikTok стала однією з найбільш популярних у світі. Станом на 2022 рік кількість активних користувачів перетнула позначку в мільярд людей.

Проте, як виявилося, китайська мережа TikTok є повністю підконтрольною комуністичній партії Китаю, і є побоювання, що Пекін зможе використовувати це для своїх інтересів, зокрема зможе отримувати незахищені дані американців, європейців та інших користувачів.

У 2020 році платформу мало не заборонили в США, бо вважали, що додаток несе для своїх користувачів ризики з погляду кібербезпеки.

у 2022 році ця проблема незахищеності даних американців у TikTok знову стала на порядку денному. Наразі у деяких штатах вже заборонили TikTok на законодавчому рівні для держслужбовців (використовувати додаток на робочих пристроях).

Влада Канади і країн Євросоюзу вирішила наслідувати американський приклад і звернулася до держслужбовців з аналогічною рекомендацією. Втім, і цей крок окремі західні політики вважають недостатнім. Вони закликають піти ще далі та заборонити додаток офіційно, на державному рівні.

Усі вони апелюють до тих же причин, що і США — незахищеність даних та кіберзагрози. Проте у Європі про повну заборону TikTok наразі не йдеться.

Програма заборонена в Індії, яка в 2020 році запровадила низку обмежувальних заходів не тільки щодо ТікТоку, а і кількох десятків інших китайських платформ.

ЗакарпатПост