Закарпатська делегація бере участь у зустрічі з Прем’єр міністром Словаччини Едуаром Хегером

“Ми уявити не могли, як після початку війни Словаччина через кордон пропустить 50 тисяч українців. Однак, ми змогли пропустити цих людей за 4 дні. Тому, плануючи будь-яку українсько-словацьку співпрацю, не бійтеся мислити масштабно… “, – звернувся до учасників дискусії щодо створення Європейського об’єднання територіального співробітництва (ЄОТС) між Словаччиною та Україною за участі Закарпатської, Львівської й Івано-Франківської областей та Кошицького самоврядного краю.

відправляй на вайбер 050 222 50 50

У свою чергу, звертаючись до пана Прем’єр-міністра голова Закарпатської облради зауважив: “Хочу подякувати народу Словацької Республіки за різнобічну підтримку України. Створення ЄОТС між Україною та Словаччиною вже давно назріло. На Закарпатті, до прикладу, я розпочав ці процеси ще будучи головою обласної ради у 2015 році, коли створили перше в Україні ЄОТС ТИСА з прикордонною угорською областю Саболч-Сатмар-Берег. Це обєднання нині дає ряд позитивних зрушень по обидва боки кордону. Раді долучитися до роботи над ЄОТС зі Словаччиою і готові ділитися досвідом з колегами…”.

Перший заступник голови облради Андрій Шекета у розвиток дискусії наголосив на важливості конкретизувати процес та терміни створення ЄОТС зі Словаччиною. Він також запропонував словацьким партнерам поділитися новими можливостями, які для української сторони відкриває участь у ЄОТС.

Дискусія відбувається у Кошице у рамках форуму «Кластер зустрічає регіони: європейські кластери інтегрують українські кластери і компанії у європейські ланцюги вартості».

Закарпатська делегація обговорює тему: Європейське об’єднання територіального співробітництва (ЄОTC)

інструмент розвитку транскордонного співробітництва між Словаччиною та Україною, яку модерує Александр Дулеба, радник Прем’єр-міністра Словацької Республіки

Проекту створення ЄОТС зі Словаччиною передувала зустріч Прем’єр-міністрів Словаччини та України Едуарда Хегера та Дениса Шмигаля в Ужгороді 12 листопада 2021 року, коли урядовці дійшли домовленості про підтримку створення такого об’єднання на словацько-українському кордоні, повідомляє Закарпатська обласна рада.

ЗакарпатПост