Смачний рецепт закарпатської паски

Для закарпатців традиційною є несолодка паска, яка більше схожа до хлібу.

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 💛 індекс 91145 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Майже кожна господарка має власний сімейний рецепт готування паски. Але в основному паску випікають так, як описано нижче, радить Колиба.

700 г борошна

30 г дріжджів

250 г молока

100 г цукру

3-4 яйця

100 г масла, сіль

Свіжі дріжджі розчиняють у невеликій кількості розігрітого молока, проціджують, всипають просіяне пшеничне борошно вищого сорту, старанно перемішують до утворення однорідної маси.

Цю “закваску” (опару) ставлять для шумування в тепле сухе місце й прикривають чистою білою скатертиною.

Готовність опари визначають за обсягом, що наприкінці шумування збільшується у два рази. Коли опара починає осідати, її з’єднують із борошном у дерев’яному кориті або в емальованій мисці. Туди вливають залишок молока, додають сіль, яйця, цукор, масло або вершковий маргарин і вимішують, поки тісто не перестане липнути до рук. Потім ще раз ставлять для шумування в тепле місце на 2-2,5 години.

Під час шумування тісто мнуть два три рази, щоб воно стало пишним.

Готове тісто переставляють у змазану жиром круглу металеву форму з високими бортами заповнюючи її до половини, і залишають на якийсь час, щоб тісто підійшло.

Потім прикрашають паску гугуцами. (Валики з тіста різної товщини, з них плетуть коси, роблять квіточки, листочки, хрестики).

Щоб поверхня паски була блискуча і гладка її двічі змазують збитим яйцем. Випікають паску в добре нагрітій домашній печі або в гарячій духовці при температурі 210-220 градусів Цельсію протягом 25-30 хвилин.

Під час випікання постійно стежать, щоб паска добре пропеклася, а поверхня її стала ясно-коричневою.

Закарпатпост