Як закарпатські лісгоспи уникають фінансового контролю

Лісова галузь України проходить чергову реформу: державні лісгоспи – лісомисливські господарства за постановою КМУ від 07.09.2022 № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» приєднують до новоствореного державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

За словами голови Держлісагентства Юрія Болоховця, нова управлінська модель повністю відповідає європейській практиці, досвіду багатьох країн, єдина компанія зможе досягати кращих економічних результатів, ефективніше залучати інвестиції та запроваджувати нові технології, бізнес-процеси будуть більш прозорі та стандартизовані.

Але на практиці лісгоспи використовують перехід до нової системи управління, щоб «перегорнути» всі сторінки про свою попередню діяльність, «забути», «пробачити» все, що цікавить і органи фінансового контролю, і правоохоронців, і владу, яка дбає про стратегічний розвиток регіону та держави загалом, екологів та громадськість.

Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області запланувало на І квартал 2023 року державний фінансовий аудит ДП «Рахівське лісове дослідне господарство». Працівники Управління 14 лютого 2023 року прибули на державне підприємство, але виконувати свою роботу їх не допустили – мовляв, голова комісії з припинення ДП «Рахівське ЛДГ» Олеся Лофердюк перебуває у щорічній відпустці, виїхала за межі України, документів про покладання своїх обов’язків на іншу людину не залишила.

Голова комісії 27 лютого уже була на роботі, проте при появі аудитора накивала п’ятами. У телефонній розмові з директором лісгоспу повернутися на робоче місце відмовилася, розпорядчого документа про покладання обов’язків на іншу людину, вже традиційно, не залишила. Отже, без підписання направлення та допуску до роботи аудитори знову не змогли взятися до аналізу фінансових документів підприємства.

Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області повідомило про перешкоджання професійній діяльності Головне управління Нацполіції у Закарпатській області.

А ще почався класичний бюрократичний футбол: одне відомство стверджує, що лісгосп вже не їхній, а інше – що ще не їхній. Зокрема, Управління звернулося листом до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» і отримало відповідь, датовану 24 березням 2023 року, що ДП «Рахівське ЛДГ» перебуває у стані припинення і підпорядковане Державному агентству лісових ресурсів України.

За той час Державна аудиторська служба України, безпосередньо центральний офіс, на своє звернення до Держлісагенства отримала відповідь, що наказом Держлісагентства (від 28.10.2022) припинено ДП «Рахівське ЛДГ» шляхом реорганізації, а саме: приєднання до ДП «Ліси України», та встановлено, що воно є правонаступником його прав та обов’язків, 16 січня 2023 року затверджено передавальний акт.

Отже, лісогосподарське підприємство «в дорозі» реформування, і перевірити його діяльність годі: механізм реорганізації, розроблений на рівні держави, дає шпарину для тих, хто хоче уникнути фінансового контролю і відповідальності, затягуючи час, аби здати документи про всю попередню діяльність в архіви. Підприємства лісової галузі, яка має репутацію надзвичайно тіньової та корумпованої, криміналізованої, використовують реформу як щит.   

А те, що перевіряти потрібно, свідчать численні звернення громадських активістів, організацій, публікації в місцевих соцмережах, на сайтах. Один із місцевих мешканців звертався до Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області, Генерального прокурора України, і потім ці факти висвітлювали «Наші гроші»: ДП «Рахівське ЛДГ» у травні 2022 року купило за 5,4 млн грн уживаний подрібнювач деревини, який можна купити за 3,6 млн грн. Цікаво, що в системі Прозорро  жодних технічних характеристик обладнання лісівники не надали, а договір з переможцем уклали через півгодини після розміщення оголошення про тендер. Загалом за пів року війни лісгосп закупив товарів і послуг на майже 58 млн грн, 2/3 із них – послуги із заготівлі деревини, її транспортування, паливо та запчастини.

Громадські екологічні організації постійно звинувачували підприємство у суцільних санітарних рубках, незаконних рубках, Державна екологічна інспекція у Закарпатській області за незаконні рубки у 2019 році оштрафувала 56 посадових осіб, шкода, заподіяна лісу, сягнула майже 188 тис. грн, повідомляє Управління Дераудитслужби Закарпаття.

ЗакарпатПост