«Великодній улов»митників на кордоні: ґаджети, бойові патрони, контрабандні сигарети

Впродовж останніх Великодніх днів на кордоні з Румунією, Угорщиною та Словаччиною закарпатські митники зафіксували з десяток порушень митного законодавства. Відтак, предмети правопорушень вилучено, справи скеровано до суду, а на порушників чекають значні штрафні санкції.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради 👉 повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Зокрема, викрито спроби ввезення в Українув обхід декларування та оподаткування понад двох десятків сучасних ґаджетів;вивезення з України  бойових патронів бездозвільних документів для переміщення через кордон, а також виявлено класичні«тютюнові схованки» в автомобілях іноземців.

         Так, напередодні святкових вихідних40-річний закарпатець вдався до незаконної спроби завезти через митний пост«Тиса» десятки айфонів, смартфонів та планшету. Перетинаючиукраїнсько-угорський кордон, водій рейсового автобусу під час проходженнямитного контролю в «червоному коридорі» власноруч задекларував виключноособисті речі. Усно заперечив про наявність будь-яких інших товарів,переміщення яких через кордон обмежено. Та, коли інспектори перевірили відсікавтобусу для зберігання інструментів, то виявили два пакунки з партією ґаджетів.Серед них: 18 мобільних телефонів торгової марки Applе моделі iPhone, 2 мобілкимарки Samsung, планшет IРad торгової марки Applе, навушники AirPods торговоїмарки Applе, в основному – без упаковок та з ознаками використання. Запопередньою оцінкою в інтернет мережі, загальна вартість виявленого товару можескладати понад 200 тис грн. Тоді як, згідно з митним законодавствомдозволяється ввозити в Україну товар без декларування та оподаткування на однуособу, якщо загальна вартість не перевищує 500 євро та вага до 50 кг. Водійзізнався, що виявлений товар переміщував на прохання незнайомця з Праги длядоставки в Мукачево.

         Відтак, відносно перевізника, який незаявив за встановленою формою  точнихвідомостей про переміщувані товари через кордон, які підлягають обов’язковомуписьмовому декларуванню та оподаткуванню, складено протокол за ч.2 статті 471Митного кодексу України. Справу розглядатиме митниця та вирішуватиме долюпредметів правопорушення.

В іншому випадку, на митному посту«Астей», що на кордоні з Угорщиною, під час перевірки іномарки «VolkswagenAmarok» під керуванням  гр. Україниінспектори-пошуківці виявили 10 шт набоїв до вогнепальної зброї калібру 9 мм(до пістолету), в упаковці виробника  знадписом «FIOCCHI Linea classic 9 LUGER FMJ 123 grs». Патрони знаходилися всалоні автівки, в ніші для зберігання дрібних речей між сидінням водія тапасажира. Будь-які дозвільні документи для переміщення бойових набоїв черезкордон у співвітчизника не було при собі. Тож, митниця  направила правоохоронцям повідомлення пропротиправне діяння, що містять ознаки злочину, передбаченого ст. 263 ККУкраїни.

Не обійшлося і без невдалих спроб двохіноземців перемістити через українсько-румунський кордон майже півтисячі пачоксигарет, заздалегідь прихованих у порожнинах та різних сховках двох легковиків.Досвідчені інспектори митного поста «Дякове» за лічені хвилини вивели на чистуводу громадян Румунії, які запакували свої автівки «Toyota 4RUNNER» та«Volkswagen PASSAT» тютюновими виробами без акцизного збору різних торговихмарок. В обох випадках задокументовано протоколи за ч.1 статті 483 Митногокодексу України. Остаточну вартість прихованих сигарет визначитьспеціаліст-експерт, а от автівки, що використовувалися для переміщення товаріву спеціально виготовлених тайниках, оцінені у майже 300 тис грн, тимчасововилучено, їх долю вирішить суд.

         Пресслужба Закарпатської митниці

ЗакарпатПост