Як на Закарпатті працює туристичний бізнес в умовах війни

Термальні басейни, заклади оздоровлення, гори, природні парки — це місця скупчення туристів, які приїжджають на Закарпаття. Приваблює їх й безпечність регіону.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради 👉 повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Про це розповіла Суспільному виконувачка обов’язків начальника Управління туризму та курортів Закарпатської ОВА Олександра Горзов.

Саме з початком цвітіння сакур розпочинається весняно-літній туристичних сезон на Закарпатті. У перші 100 днів повномасштабного вторгнення попит на туристичні послуги краю зменшився на 70%. Розповів туризмознавець Олександр Коваль. “Індустрія готельна, а це близько 40-50 тисяч ліжкомісць на той час, прийняли біженців. Усі готельєри працювали з волонтерами, займалися логістикою, забирали людей з вокзалів і розселяли. З червня-липня почали відновлювати роботу термальні басейни. Люди почали їхати. Було надмірне навантаження на номерний фонд і готелі потребували певного оновлення. Туроператори почали відновлювати певні тури в липні-серпні, але був у два-три рази нижчі об’єми, тобто це були невеликі автобусні тури, одноденні-дводенні вікенди”, — ділиться чоловік.

Як на Закарпатті працює туристичний бізнес в умовах війни

Про цьогорічний весняно-літній туристичний сезон розповів Олександр Коваль. “На сьогодні низький відсоток завантаженості сектору проживання. По вихідним дням є тури. Є бронювання на травень теж, на першу половину травня. В цей період квітне сакура в Ужгороді. У середині травня очікується цвітіння долини нарцисів, що навколо Хуста. Але ми не очікуємо, що це буде масовий приїзд, тому що люди оцінюють вартість. В умовах війни ми можемо говорити, що індустрія адаптовується, постійно змінюється. Тому ця стабільність вона короткострокова. Ми не можемо зараз говорити про те, як буде в серпні. Ми можемо говорити тільки про те, як буде за два-три тижні. Швидше за все фестивалів не буде. В Ужгороді будуть волонтерські заходи та всі пов’язані з тим, що волонтери щось продають і якась частина грошів іде за ЗСУ. Що стосується іноземних груп, то швидше за все, ми не можемо очікувати їх приїзд”, — говорить туризмознавець.

Як на Закарпатті працює туристичний бізнес в умовах війни

“Туристи приїжджають з метою оздоровлення та безпеки. Вони можуть відпочити та відновитися в термальних водах, мінеральних джерелах, оздоровчих закладах, піти у гори, ознайомитися детально з музеями, історичними та архітектурними пам’ятками. На 2023 рік розпорядженням голови ОВА був затверджений план заходів. Співпрацюємо з територіальними громадами, досліджували питання щодо нових туристичних маршрутів та існуючих, щодо їхнього оновлення”, — каже Олександра Горзов.

Як на Закарпатті працює туристичний бізнес в умовах війни

За словами Олександри Горзов, за перший квартал 2023 року до бюджету Закарпаття сплачено понад 4 мільйони гривень туристичного збору, що на 18,4% більше цього ж періоду 2022 року.

ЗакарпатПост