Юрій Беляков офіційно очолив Закарпатський обласний центр підготовки населення до національного спротиву

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко підписав контракт про призначення на посаду начальника першої в Україні КУ «Закарпатський обласний центр підготовки населення до національного спротиву» Юрія Белякова. Ця комунальна установа створена згідно з рішенням сесії обласної ради від 16 березня 2023 року. Мета центру – проведення занять з вогневої та тактичної, спеціальної фізичної підготовки, тактичної медицини, підготовки зв’язку, військової топографії та інженерної підготовки.

Юрій Беляков – полковник, бойовий офіцер однієї з бригад, яка зараз боронить Україну на Донбасі. За його інформацією, основний офіс центру знаходиться в Ужгороді, підрозділи – в Ужгородському, Мукачівському, Берегівському, Хустському, Тячівському та Рахівському районах. У подальших планах – відкриття філій центру у колишніх адміністративних районних центрах для ширшого охоплення населення.

– Зараз ми починаємо робити те, що упущено з 1991 року – вчити українське населення базовій військовій підготовці. Навчатися бойовій справі вже виявили бажання понад 50 осіб. Вік – від 18 років і без обмеження. Ми готуємо людей до призову і мобілізації, даючи початкові базові знання з військової справи, армії, щоб вони розуміли, що таке зброя, як з нею поводитися, що таке тактика, інженерна підготовка і тд. На жаль, початок повномасштабної війни нам показав, що люди просто не знали, що робити і куди звертатися, – пояснив він.

Володимир Чубірко обговорив із Юрієм Беляковим юридичні аспекти роботи установи, повноваження та обов’язки керівника, статутні вимоги. Також він підкреслив важливість роботи центру з огляду на війну в Україні.

– Насправді ми це робимо із запізненням, тому що всі бачили, що відбувалося на території області з початку введення воєнного стану, коли росія одночасно напала на Київ, східні і південні регіони. У нас не було достатньої кількості громадян, які могли створити систему оборони. Тому у кожному місті, селі, вулиці повинна бути навчена людина, яка могла б реагувати миттєво і повести за собою інших. Це необхідно для збереження життя і здоров’я закарпатців. Відрадно, що такий центр створений в нашій області і я ще більше радію, що його очолює людина з великої літери, справжній патріот, досвідчений військовий, який не раз продемонстрував свій професіоналізм у бою, повідомляє Закарпатська обласна рада.

Наразі підготовка розрахована на 3 місяці. Подати заявку для участі можна через довідковий портал «Допомога Закарпаття». Навчання для всіх безкоштовне. По його закінченні видаватиметься сертифікат про те, що людина прослухала курс, володіє навиками користування зброєю.

ЗакарпатПост