Як і чим заповнити весною запас вітамінів в організмі

Гіповітаміноз – стан вітамінної недостатності, при якому в організм надходить менше вітамінів, ніж це необхідно для нормальної його роботи.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266 💙 💛 рекламуйся в газеті 067 666 90 90

Гіповітаміноз не слід плутати з авітамінозом – захворюванням, при якому людина тривалий час взагалі не отримує деяких вітамінів, пише На пенсії.

Обидва ці стани є особливо небезпечними навесні, тому що через нестачу вітамінів послаблюється імунна система, що призводить до різноманітних захворювань.

Однак для поповнення запасу вітамінів недостатньо просто їсти овочі та фрукти, потрібно ще й знати, як зберегти в них вітаміни.

Вітамін С руйнується при зберіганні продуктів на світлі та при кімнатній температурі, а також при варінні. Наприклад, настій шипшини, в якому дуже багато вітаміну С, не можна варити. Треба подрібнити плоди, скласти у термос і залити їх гарячою водою не вище за 90 градусів, а потім щільно закрити кришкою. За таких умов вітамін С збережеться повністю.

Багаті на вітаміни також ягоди і фрукти, перетерті з цукром. Зате в популярних у нас вареннях вітамінів майже немає. І доки не з’явився новий урожай фруктів, краще купувати свіжозаморожені ягоди, а не банани чи яблука, що довго зберігалися .

При приготуванні овочевих страв намагайтеся якнайменше тримати їх на вогні, оскільки тривала теплова обробка руйнує вітаміни. Пам’ятайте, що повного «комплекту» вітамінів немає в жодному овочі, тому овочевий стіл має бути різноманітним. Не забувайте також про зелень і трави.

Якщо ваш раціон буде включати достатньо овочів та фруктів, зелені та насіння, то у вас не виникне потреби в додатковому прийомі дорогих вітамінних препаратів.

ЗакарпатПост