У Невицькому замку відбулося відкрите заняття Школи юного археолога

Відкрите заняття Школи юного археолога у Невицькому замку.

замовляй рекламу в газетах: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради Здоров’я та отримай рекламу в дописі або сторіс 👍 безкоштовно • 050 222 50 50, вайбер

23 квітня відбулося відкрите заняття – екскурсія „Невицький замок – пам’ятка архітектури національного значення. Роль Юрія ІІІ Другета у Європейській історіїˮ. Проводив екскурсію лектор „Школи юного археологаˮ, методист, керівник гуртків КЗПО „Закарпастький обласний центр дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮНˮ історик, автор дослідження Невицького замку – Олександр Дзембас.

Охочих послухати про історію замку і його володарів виявилось чимало, серед присутніх були як вихованці „ПАДІЮНуˮ зі своїми керівниками, так і просто туристи, гості нашого краю. Невицький замок… Ця фортеця на вершині мальовничої гори в селі Кам’яниця Ужгородського району відома далеко за межами Закарпаття. Сьогодні він по праву вважається однією з найцінніших архітектурних пам’яток Закарпаття, хоча, на превеликий жаль, зараз замок знаходиться в дуже плачевному стані. Від його колишнього вигляду трохи залишилося – самі руїни, які продовжують знищуватися часом і людською байдужістю. Понад 20 років на базі Невицького замку діяла Всеукраїнська школа юного археолога, проводилися археологічні волонтерські табори, велися розкопки замку. Завдяки роботі школи, яка об’єднала понад п’ять тисяч людей (це і гуртківці, і дослідники з багатьох куточків світу) вдалося зробити часткову реконструкцію замку. Саме за збереження цієї пам’ятки, включення її до світової спадщини ЮНЕСКО виступає Олександр Дзембас. По завершенню заняття-екскурсії всі присутні долучилися до прибирання території замку, в рамках обласного ЕКОМАРАФОНУ, приуроченого до Міжнародного дня Землі, повідомляє ПАДІЮН.