Які таємниці приховують містичні Чорногорський хребет та озеро Несамовите

Гуцули вважають гору місцем зосередження як темних, так і світлих, сакральних сил. Одним із загадкових озер Чорногори є Несамовите.

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 💛 індекс 91145 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Воно льодовикового походження, займає площу 0,3 гектари. Озеро розташовано на схилі гори Гургул. Довжина водойми становить вісімдесят вісім метрів, ширина – сорок п’ять метрів. В глибину озеро досягає півтора метри. Навіть коли температура повітря опускається нижче нуля, озеро не замерзає, а спеку воно не прогрівається.

Гуцули стверджуюсь, що місцевість, де розташоване озеро Несамовите, є містичною. За народними переказами, саме тут народжується град. Причиною явища стають душі грішників, які спочивають в його водах. Згідно легенди, в озері знайшли свій останній притулок самогубці та вбивці.

Корінні мешканці вірять: якщо кинути в озеро Несамовите камінь, можна ненароком потрапити в одну із загублених душ.

З глибин озера також може повстати вершник, якщо випадковий мандрівник порушить його спокій поганими діями. Розлючена істота почне гарцювати скелями з такою силою, що посиплеться каміння. За вершником з озера, один за одним, винурюватимуть інші загублені душі. Вони стануть збирати за вершником лід та каміння, що покотитились.

Коли душі розкриють власні сумки над Чорногорою, то розпочнеться гроза. В простонародді також можна почути іншу байку. Молода дівчина-утоплениця вкрай буває невдоволена тим, що люди порушують її спокій. Тому, купаючись в озері, можна накликати негоду.

Існує також інша, не менш популярна легенда — навколо озера душі грішників виконують ритуальний танець. Якщо в цей час їм попадеться на очі мандрівник, станеться лихо — вони затягнуть його на дно водойми. Врятувати бідолаху зможе лише звучання трембіти.

В народі також поширена й романтична байка. Подейкують, якщо неодружений чоловік або незаміжня жінка вмиються озерною водою, то швидко знайдуть собі пару, і не пройде навіть половина року, як зіграють весілля.

ЗакарпатПост