7 травня – Сави Стратилата: нині не можна піднімати з землі знайдені речі, особливо гроші

Мученик Сава походив із готського племені. Своєю хоробрістю він досяг високого чину воєводи-стратилату на службі в імператора Авреліана.

З юності Сава був християнином і старанно дотримувався заповідей Христа. Він допомагав бідним, відвідував у в’язницях ув’язнених християн.

За чисте і доброчесне життя святий отримав від Господа дар чудотворення.

Коли імператор дізнався, що святий Сава християнин, він зажадав від нього зречення.

Мученик скинув військовий пояс та підтвердив, що не залишить своєї віри.

Його били, опалювали свічками, кинули в казан зі смолою, але мученик залишався неушкодженим. Бачачи його муки, увірували в Христа 70 воїнів, яких одразу ж усікли мечем. А святого Саву кинули до в’язниці. Опівночі під час молитви мученикові з’явився Христос і осяяв його світлом Своєї Слави.

На ранок мученик Сава переніс нові муки і був утоплений у річці 272 року.

Традиції та обряди 7 травня

У народі існує повір’я, що на початку травня на людей нападає маєта. Щоб її позбутися, у цей день потрібно молитися про те, щоб вона відстала, і вмиватися свяченою водою.

Що не можна робити в день Сави Стратилату

Жінкам 7 травня не слід ревнувати своїх обранців. Наші пращури вірили, що підозри, народжені 7 травня, дуже скоро можуть втілитись у життя.

Не рекомендується призначати на цей день важливі переговори чи підписання угод. Усі домовленості, досягнуті 7 травня, можуть бути зруйновані від обставин непереборної сили.

Заборонено цього дня піднімати з землі знайдені речі, особливо гроші. Вважається, що з цього моменту фінансове становище того, хто не послухається цієї поради, почне погіршуватися.

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, 7 травня виключіть із раціону алкоголь. У народі говорили, що той, хто питиме цього дня, незабаром буде битий.

Хто відзначає іменини 7 травня

У неділю, 7 травня, свої іменини відзначають Олексій, Валентин, Інокентій, Леонтій, Лука, Микола, Сава, Сергій, Хома, Єлизавета.

ЗакарпатПост