Маршрут пацієнта: куди закарпатцям можна звернутися по психологічну допомогу

Українські пацієнти мають можливість отримати психологічну та психіатричну допомогу в медзакладах країни безоплатно.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266 💙 💛 рекламуйся в газеті 067 666 90 90

МОЗ розповідає, де і в який спосіб це можна зробити.

Існує декілька способів, якими людина може скористатися, якщо потребує психологічної допомоги.

Звернутися до свого сімейного лікаря.

Сімейний лікар проведе базовий скринінг і надасть базову психологічну допомогу, а за потреби скерує до вузького фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра.

Зауважимо: якщо в умовах війни ви втратили звʼязок зі своїм сімейним лікарем (наприклад, через вимушене переселення), ви можете звернутися до іншого сімейного лікаря за місцем свого фактичного перебування – для цього не потрібно підписувати декларацію.

Звернутися до лікаря «первинки», який пройшов спеціальне навчання.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя близько 10 000 лікарів первинної ланки надання медичної допомоги – сімейні лікарі, терапевти, педіатри – отримали сертифікати про навчання з ведення поширених психічних розладів та можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами.

Крім того, вже понад 330 медзакладів «первинки» надають психологічні послуги за новим пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» у межах програми медичних гарантій, тобто безоплатно.

Знайти один з таких медзакладів і записатися на прийом до лікаря можна на дашборді НСЗУ (ліворуч на сторінці слід скинути всі фільтри, а у полі «Група послуг» – обрати пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» – п. 51).

Якщо скористатися дашбордом немає можливості, знайти найближчий до вас медзаклад, який надає психологічну допомогу в межах вказаного пакета, можна через контакт-центр НСЗУ за номером телефона 16-77.

Також можна самостійно звернутися до вузького фахівця з психічного здоровʼя.

Власне, самостійно у разі потреби можна звернутися до психолога у закладі охорони здоровʼя. А якщо є підозри на симптоми психічного розладу – до лікаря-психіатра. Для самозвернення до цих фахівців направлення не потрібне.

Надання психологічних послуг в закладах охорони здоровʼя є безоплатним. Це передбачено в межах програми медичних гарантій і фінансується Національною службою здоровʼя України (НСЗУ).

Щоб знайти медзаклад, в якому приймає потрібний вам спеціаліст, зверніться до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я за номером 0-800-60-20-19.

Звернутися до приватного фахівця.

Наразі в Україні працює дуже багато міжнародних проєктів, які в якості гуманітарного компонента надають послуги з охорони психічного здоровʼя, психологічної допомоги, психосоціального супроводу. Інформацію про них можна знайти в інтернеті, соціальних мережах, ЗМІ, через знайомих або в інший спосіб. Натомість будьте уважними й перевіряйте інформацію щодо компетентності спеціаліста, до якого плануєте звернутися по психологічну допомогу. Зокрема, Яна Українська, завідувачка сектору з охорони психічного здоровʼя департаменту медичних послуг МОЗ України, радить питати фахівця з психічного здоровʼя про його освіту. За її словами, професіонал завжди залюбки продемонструє свої сертифікати та дипломи – адже це свідчення про його компетентність.

Також зверніть увагу, що послуги приватних фахівців можуть бути безоплатними, частково безоплатними (наприклад, безоплатна лише перша зустріч) або платними. Тому варто завчасно дізнатися про вартість і умови надання психологічної допомоги, якщо ви звертаєтеся до приватного психолога.

ЗакарпатПост