Культурне Закарпаття: Закарпатська вишивка має давню історію

Кожен регіон України славиться своїми унікальними орнаментами вишиваних сорочок, в яких закладені давні обереги та традиційні символи. Геометричні «кривульки», природні, квіткові – величезне розмаїття оздоблення одягу в різних регіонах визначали довколишній ландшафт, локальні традиції та звичаї, повсякденне життя тощо.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Туристичний бренд Закарпаття знайомить з ТОП-5 цікавих фактів про закарпатські вишиванки.

1️⃣ Закарпатська вишивка має давню історію, але спочатку оздоблювали вишиваними орнаментами здебільшого серветки та скатертини. Вже пізніше сформувалася і традиція розшиття одягу.

2️⃣ Найдавнішим орнаментом на Закарпатті вважаються саме геометричні форми, зокрема ромбовидні. Рослинні мотиви набрали популярності тільки у XX ст.

3️⃣ Через велике етнічне різноманіття майже кожен регіон Закарпаття може похвалитися власними варіаціями орнаментів, та серед них можна виділити чотири найбільш відомі: бойківський (переважають “спокійні” геометричні форми), лемківський (славиться квітковими візерунками), угорський (рослинні орнаменти) та гуцульський – найбільш яскравий різнобарв’ям кольорів та багатством візерунків.

4️⃣ Серед найпоширеніших технік для вишивки можна виділити низинку, кучерявий стіб, пряму та косу гладь. А найпопулярніше поєднання кольорів – червоний з синім.

5️⃣ Традиції вишиваного одягу найкраще збереглися на Рахівщині – осередку гуцульщини на Закарпатті. Тут розшиті традиційними орнаментами речі можуть одягати не тільки на свята, але й в інші дні – зокрема в неділю до церкви.

ЗакарпатПост