ТОП-5 цікавих фактів про смачні закарпатські голубці

Голубці – одна з найпопулярніших страв на Закарпатті, без якої майже неможливо уявити будь-яку закарпатську гостину. Різноманіття голубців нараховує кілька десятків видів, а у багатьох ґаздинь є власний рецепт, який традиційно передається у спадок від матері до дочки.

Туристичний бренд Закарпаття відзначив ТОП-5 цікавих фактів про цю страву.

1️⃣  Особливістю традиційних голубців є їх розмір. В багатьох регіонах Закарпаття вважається, що чим вони менші, тим краще. До прикладу, традиційні весільні голубці готують дуже маленького розміру – вони не повинні перевищувати розмір мізинця.

2️⃣ Голубці на закарпатських застіллях це особлива страва, тому вона подається на стіл під самий кінець. В народі кажуть, що ґаздиня, яка не подала гостям на гостину голубці – погана ґаздиня, саме тому гості не встають з-за столу доки не скуштують та не похвалять фірмових голубчиків.

3️⃣ На Закарпатті існує традиція приготування голубців не тільки зі свіжої капусти, але й з квашеної.  У «квасні» голубці часто кладуть пісну начинку з рису і грибів, або ж додають м’ясний фарш, рублений шовдарь, чи копчене сало.

4️⃣ У Закарпаття є власна столиця голубців – смт. Великий Бичків. Тамтешні господині вважаються чи не найкращими майстринями цієї страви. З 2010 року тут щорічно, до пандемії, проходив гастрономічний фестиваль “Бичківські голубці”, на яких гості мали можливість посмакувати десятками фірмових варіацій голубців із найнеочікуванішими начинками.

5️⃣ Цікавими також є традиційні обряди для приготування цієї страви. До прикладу, в деяких регіонах області перед весіллям збираються всі близькі та сусіди і разом готують їх під спів традиційних пісень.

ЗакарпатПост