На Закарпатті стартував сезон велосипедистів: правила руху

З настанням теплих днів все більше громадян пересідають на велосипеди та інший двоколісний транспорт. Проте, не кожен до кінця усвідомлює, що розпочавши рух, він стає повноцінним учасником дорожнього руху.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Ось кілька основних правил під час руху велосипедом, які рекомендує Патрульна поліція Закарпатської області.

✅ Рухатися проїзною частиною на велосипедах дозволяється особам, що досягли 14-річного віку.
✅ Керувати велосипедом, який обладнаний звуковим сигналом та світловідбивачами: спереду — білого кольору, по боках — оранжевого, позаду — червоного. Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара).
✅ Велосипедисти, рухаючись групами, повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.
✅ Велосипедист може перевозити лише такі вантажі, які не заважають керувати велосипедом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.
✅ Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, велосипедисти зобов’язані дати дорогу іншим транспортним засобам, що рухаються дорогою.

Нагадуємо про відповідальність за ч. 2 ст. 127 (Порушення ПДР особами, що керують велосипедом) КУпАП, яка передбачає штраф у розмірі 340 гривень. Якщо велосипедист перебуває у стані сп’яніння, штраф становить 680 гривень.

Якщо ви рухаєтеся електротранспортом:
🔻Ми не рекомендуємо рухатись на електросамокатах проїзною частиною дороги, бо рух дорогами міста потребує необхідних навичок та знань дорожніх правил. Якщо ви все ж таки виїхали на дорогу, звертайте увагу на знаки та світлофори, керуйте за правилами для велосипедистів.
🔻Одягайте екіпіровку. Щоб захистити себе від травмування одягайте шолом, наколінники, налокітники і захисні рукавички.
🔻Звертайте увагу на дорожнє покриття. Від його якості залежить траєкторія вашого руху в наступну секунду. Обережно проїжджайте калюжі, під ними можуть ховатися ями. Перешкодою є також люки, які можуть виявитися відкритими, засипані гравієм ями, зрізи в асфальті — усе це може стати причиною втрати рівноваги та падіння.
🔻Подбайте про безпеку пішохода. При обгоні зі спини — обов’язково зменшіть швидкість настільки, щоб можна було різко зупинитись, якщо пішохід вирішить зробити крок у бік або навіть назад. Особливу увагу звертайте на дітей.
🔻Будьте помітними. Одягайте яскравий одяг та розмістіть на ньому світловідбиваючі елементи.

Дотримуйтеся правил дорожнього руху і бережіть власне життя!

ЗакарпатПост