ПЦУ з вересня переходить на новий календар: коли Миколая, Великдень та Покрови?

Під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 24 травня 2023 року в Трапезному храмі святих Антонія і Феодосія Печерських на території Верхньої Лаври відбувся Архієрейський Собор автокефальної Української Православної Церкви.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Участь в Соборі взяли 53 архієреї Православної Церкви України, за виключенням відсутніх з об‘єктивних причин. На початку засідання Предстоятель виголосив доповідь про діяльність ПЦУ від часу попереднього Собору (24 травня 2022 р.), після чого відбулося соборне обговорення актуальних питань порядку денного.

У підсумку Архієрейським Собором були ухвалені відповідні постанови. Зокрема, Статут (Положення) про управління Православної Церкви України і Постанова про врегулювання календарного питання в Православній Церкві України.

Зокрема, Православна Церква України перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят.

Тепер, Різдво  будемо відзначати 25 грудня, а не 7 січня. Свято Покрови – 1 жовтня, Водохреще  у наступному році буде – 6 січня, а День Святого Миколая в цьому році – 6 грудня.

Архієрейський Собор таки залишив за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар.

Святкування рухомого Великодня і прив’язаних до нього подій залишиться без змін. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

ЗакарпатПост