128 бригада в обличчях: Олексій, позивний «Кеп», офіцер артилерійського підрозділу

128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада продовжує знайомити нас з Героями-захисниками.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Олексій, офіцер артилерійського підрозділу:  «Від нашого влучання ворожий «Град» загорівся і хаотично обстріляв своїх ж позиції»

– Бити ворога – наша рутинна робота. Ми так звикли до неї, що й не звертаємо особливої уваги на чергову знищену ціль. Але бувають випадки, які запам’ятовуються. Один із останніх – ворожа реактивна система залпового вогню (РСЗВ) «Град». Наша гармата не призначена для ураження «Градів», її ефективна стрільба – 15,2 кілометри, тоді як «Гради» ведуть вогонь реактивними снарядами на відстань від 20 кілометрів. Тобто, РСЗВ дуже рідко потрапляє в зону нашої досяжності. Але цього разу реактивна система підійшла близько – на 12 кілометрів від нашої гармати. Думаю, вони хотіли накрити щось позаду нас, у тилу. І ми їх покарали.

Це була командна робота. Аеророзвідка засікла, як ворожий «Град» виїхав на позицію й готується до відкриття вогню, а ми оперативно відпрацювали по цілі. Не можна було гаяти ні хвилини, тому я прийняв рішення й дав команду «До бою». Весь процес ми бачили за допомогою дрона онлайн. Перший снаряд ліг ліворуч ворожої машини, метрів за 10. І особовий склад моментально кинувся врозтіч. Метрів за 250 їх чекала тентована вантажівка, в яку вони заскочили й рвонули геть, кинувши бойову машину. Звичайно, ми не могли залишити таку жирну ціль просто так, тому продовжили вогонь. Коректура з дрона була мінімальна, снаряди лягали дуже кучно. Кількома пострілами «перехрестили» ціль (снаряди лягли правіше, спереду й позаду), а потім – пряме влучення в капот, який підлетів угору метрів на 50. Машина загорілася, а як тільки вогонь дібрався до пакета зі снарядами, ті почали хаотично стріляти в напрямку передових позицій ворога. Я тоді ще подумав, що був би щасливий, якби ті снаряди впали на передній край самих росіян. І через кілька днів командири піхотного підрозділу, який ми прикривали, розповіли, що снаряди влучили у ворожий опорний ротний пункт. Тобто, ми зробили подвійну роботу – знищили «Град», який у підсумку накрив вогнем самих же росіян.

А буквально за кілька днів до того наша гармата знищили ворожий бліндаж. За даними розвідки, це був командно-спостережний пункт батальйону. Пристрілку вели з колегами з іншого підрозділу. У результаті – чотири влучення в ретельно замаскований і укріплений бліндаж.

Наша робота – комплексна. Без аеророзвідки артилерія може бути ефективною в рідкісних випадках, якщо збіжаться ідеальні умови – ідеальна техніка, ідеальна погода, ідеальні снаряди і ідеальний розрахунок гармати. Але в реальних бойових діях такий збіг буває дуже рідко, ось чому ми розраховуємо на аеророзвідку, яка є нашими очима. Коли команда працює чітко й злагоджено, маємо ефективний результат.

ЗакарпатПост