Які змії водяться на Закарпатті, та як уникнути небезпеки при зустрічі з ними

В Україні живуть 11 видів зміїв, із яких лише три є отруйними. Це представники роду гадюк – гадюка звичайна, гадюка Нікольського та степова гадюка. Ще дві змії несуть серйозну небезпеку для людини, не будучи отруйними – каспійський полоз та та ескулапів полоз.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

За інформацією Нелі Коваль, провідного наукового співробітника Ужанського національного природного парку, на Закарпатті є лише одна отруйна з родини Гадюкові (Viperidae) – гадюка звичайна.

Це найпоширеніший вид, зустрічається практично скрізь. Довжина тіла зазвичай не перевищує 65 см. Забарвлення завжди камуфлююче. Ідентифікувати звичайну гадюку можна за зигзагами на спині, однак серед них часто зустрічаються і повністю чорні особини-меланісти. Укус може бути досить небезпечним, тому без медичної допомоги не обійтися.

Ставлення до деяких представників фауни, як от плазунів, неоднозначне. Страх і неприязнь викликають ці істоти скорше на інстинктивному рівні, можливо самозбереження, але на жаль, у деяких людей такі рефлекси перетворюються в агресію до цих, переважно безневинних тварин. І доходить інколи і до найгіршого і не тому, що захищались, а просто «на всяк випадок — раптом вкусить…»

Плазунів або рептилій мабуть більшість людей боїться, і ці почуття взаємні: вони нас теж, повірте, бояться і уникають; при зустрічі швидше тікають, ховаються, а ось нападають точно не часто.

❗️З української герпетофауни в наших краях є чимало, серед яких тільки одна отруйна з родини Гадюкові (Viperidae) – гадюка звичайна Vipera berus Linnaeus, 1758).

Ще є представники з родини Полозові або Вужові і (Colubridae):

▪️полоз ескулапів Zamenis longissimus Laurenti, 1768, Червона книга України, категорія «зникаючий»;

▪️два вужі: звичайний Natrix natrix (Linnaeus, 1758) і водяний (Natrix tessellata (Laurenti, 1768).

Невеличка неотруйна мідянка звичайна Coronella austriaca Laurenti, 1768 (Червона книга України, категорія «вразливий»).

Три ящірки з родини Ящіркові (Lacertidae):

▪️звичайна Lacerta agilis (Linnaeus, 1758);

▪️живородяча Zootoca vivipara (Lichtenstein, 1823);

▪️безнога, або веретільниця Anguis fragilis Linnaeus, 1758, якій найбільше дістається від людської необізнаності😞

Вкусити можуть, навіть ящірки, правда без отрути, тому краще до рук не брати. В більшості випадків ми самі приваблюємо плазунів до своїх садиб: захаращеннями або нескошеними бур’янами, купами якогось мотлоху, що стає їм місцем схованки і навіть зимівлі.

Тіло у рептилій завжди холодне і вологе, тому на відкритих місцях, особливо влітку, вони довго не можуть перебувати, щоб не пересихала шкіра, от і ховаються в затінених і вологих місцях.

Користь цих тварин на господарстві часто не розуміють і воліють скорше позбутись «гада». А потім думають, як дати раду ненажерливим слизням або гризунам, які і є об’єктами полювання плазунів. Виловить ВАША рептилія цих шкідників і поповзе, зазвичай в інші місця шукати поживу.

Вони – невидимі помічники, важлива ланка в природніх ланцюгах, і теж є джерелом їжі для інших тварин: тих самих лелек, хижих птахів і навіть багатьох ссавців. Тому незаперечним є наше розуміюче-поблажливе ставлення до плазунів і співжиття на природних, і приватних територіях.

А народну мудрість ми б перефразували так: «Гадюк боятись — в ліс не ходити», а правильніше просто пам’ятати про їх присутність і бути насторожі, – радить Неля Коваль.

На фото Олександра Лукана гадюка звичайна

ЗакарпатПост