В Україні очікується дефіцит електрики: коли можливі відключення

Якою є ситуація в енергосистемі напередодні літа? Чому енергетики дедалі частіше говорять про дефіцит електрики та чи обовʼязково це призведе до знеструмлень домівок населення?

Що сталося?

Через складну ремонтну кампанію на атомних електростанціях вже влітку в енергосистемі України очікується дефіцит, пише Економічна правда.

Енергетичні компанії та відомства заявляють про наявність зовнішніх та внутрішніх резервів, які дозволять покрити брак електрики та уникнути відключень.

Утім, на тлі цих заяв 30 травня була одночасно знеструмлена рекордна за останні кілька місяців кількість абонентів – близько двох мільйонів у 12 областях.

Більше людей було без світла лише під час зимових масштабних обстрілів енергосистеми.

Якою є ситуація в енергосистемі напередодні літа? Чому енергетики дедалі частіше говорять про дефіцит електрики та чи обовʼязково це призведе до знеструмлень домівок населення?

30 травня без світла лишилися майже 2 мільйони споживачів. Це через дефіцит в енергосистемі?

Ні, згадані відключення відбулися через технічні причини. Це жодним чином не пов’язано з дефіцитом потужності в енергетичній системі України.

На момент виникнення надзвичайної ситуації генерація повністю покривала всі потреби споживачів і відключення не планувалися.

Через розсинхронізацію (близько 13:00 в енергосистемі спрацювала протиаварійна автоматика та аварійно відключилися кілька магістральних високовольтних ліній) енергосистеми без електроенергії залишилися абоненти в столиці та дванадцятьох областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській та Київській.

Заживити споживачів вдалося через кілька годин після виникнення інциденту.

Профільні компанії та відомства заявили про створення спеціальної комісії при Держенергонагляді, яка має провести розслідування та назвати причини розсинхронізації енергосистеми.

А як щодо дефіциту, про який попереджали кілька тижнів тому?

В останні дні дефіциту в енергосистемі не було, електростанції повністю покривали потреби споживачів. Проте, як попереджала ЕП, влітку в системі може бути брак електроенергії.

Чому системі може не вистачати електроенергії?

Дефіцит електроенергії можливий через масштабну ремонтну кампанію на атомних і теплових електростанціях.

На піку ремонтної кампанії влітку в роботі буде лише половина атомних блоків, решту зупинять для планової заміни палива. Це необхідний крок в рамках підготовки до наступного опалювального сезону, який обіцяє бути не менш складним, ніж попередній.

Оскільки взимку атомна генерація забезпечувала 55-65% споживання електроенергії, це може стати справжнім викликом.

Минулого літа такі ремонти не проводилися?

Ремонти проводилися, але тоді ситуація була іншою. Цього літа обсяги робіт значно більші: через російські атаки пошкодження отримали всі теплові (ТЕС) та ключові гідроелектростанції (ГЕС).

У попередні роки, коли атомні блоки йшли в планові ремонти та зупинялися для заміни палива, їх компенсували потужностями великих ТЕС і ГЕС.

У 2023 році теплові та гідроелектростанції потребують ремонтів після масових ракетних атак, тобто компенсувати виведення в ремонт атомних блоків буде складніше. Саме тому і можливий дефіцит в енергосистемі.

Чи обов’язково це призведе до відключень споживачів?

Ні, не обов’язково. Дефіцит – різниця між очікуваним обсягом споживання та доступною потужністю, тому ключове питання – чим планується покривати можливий брак електроенергії.

Є два джерела: поставки з Євросоюзу та внутрішні резерви. Зокрема, планується збільшити виробництво на наявних теплових електростанціях. Тим більше, що запасів вугілля на складах для цієї пори року достатньо.

Також можна ввімкнути додаткові газові блоки. Тим більше, що вартість блакитного палива на європейському ринку опустилася нижче 300 дол за тис куб м і стабільно тримається нижче цієї позначки.

Чи допоможе імпорт з Євросоюзу?

Очікуваний дефіцит також хочуть компенсувати імпортними закупівлями або допомогою з країн Євросоюзу.

Наразі узгоджені імпортні перетоки становлять до 1 050 МВт. Найближчим часом завдяки запуску лінії електропередачі Хмельницька АЕС – Жешув цей обсяг може зрости.

За оптимістичного сценарію завдяки тепловим електростанціям планують покрити трохи менше половини прогнозованого дефіциту потужності, решту – імпортом.

Однак обидва джерела проблемні, тому влітку можливі сюрпризи. Не раз обстріляні ТЕС можуть зупинятися на ремонт, а при імпорті є цінова проблема: у Євросоюзі електроенергія дорожча за українську.

Якщо щось піде не так, то будуть відключення?

Якщо в певний час ні першого, ні другого резерву не вистачатиме, тоді доведеться застосовувати обмеження. Однак це не обов’язково стосуватиметься населення.

Наприклад, на новорічні свята влада обмежила споживання великих промислових підприємств, а побутові клієнти залишалися зі світлом.

Ще один варіант – імпорт електроенергії бізнесом, як уже було взимку.

А як щодо населення?

Якщо перелічених способів покриття дефіциту виявиться недостатньо, то буде застосована крайня опція: введення графіків аварійних відключень для побутових споживачів, дрібного та середнього бізнесу.

Проте ситуація не настільки критична, як узимку. Навіть за умови реалізації крайнього сценарію обмеження, скоріш за все, будуть застосовані лише в окремі години: з 19:00 до 22:00.

При цьому відключення можуть бути розділені по різних областях у різні дні. Умовно – в одних областях відключення будуть по кілька годин у понеділок, середу та п’ятницю, а в інших – у вівторок, четвер та суботу.

Чому тоді зараз відбуваються відключення в окремих областях?

Це інша ситуація. Зараз відключення відбуваються в прифронтових або прикордонних з Росією областях, у яких об’єкти енергетики регулярно обстрілює артилерія ворога.

У таких регіонах відновлення електропостачання ускладнене постійними атаками росіян.

Скільки зберігатиметься ситуація з дефіцитом електроенергії?

Пік ремонтної кампанії на АЕС припадає на літні місяці. У цей час зростають обсяги споживання електроенергії через використання кондиціонерів.

Восени за умови відсутності нових обстрілів ситуація повинна стабілізуватися, а взимку знову можливий брак енергії.

Як допомогти енергосистемі?

Існує джерело електроенергії, не описане в жодних підручниках: розумне споживання. Це не означає, що треба весь час сидіти без світла. Достатньо перенести його споживання з пікових годин на ті, коли в системі існує профіцит.

Наприклад, влітку в енергосистемі є надлишок електроенергії з 10:00 до 14:00, коли великі обсяги енергії виробляють сонячні електростанції.

Водночас у години вечірнього піку, з 19:00 до 22:00, споживання найбільше.

У цей час важливо споживати ощадливо: зменшити кількість увімкнених потужних електроприладів, не залишати в розетках техніку, що не використовується, вимикати світло після виходу з приміщення.

Найбільше електрики споживають пральні машини, бойлери, кондиціонери та праски. Їх бажано не використовувати з 19:00 до 22:00.

ЗакарпатПост