5 червня Ужгород прощатиметься із полеглим у війні захисником Олександром Грабаром

23 квітня 2023 року противник у складі незаконних збройних формувань та сил російської федерації здійснив штурмові дії та танковий обстріл позицій підрозділів Сил Оборони України в районі населеного пункту Бахмут, Донецької області.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Унаслідок штурму, виконуючи бойові завдання з оборони України від ворога, отримав осколкове поранення стегна водій-номер обслуги 2 зенітного артилерійського відділення зенітного ракетно-артилерійського взводу роти вогневої підтримки військової частини А7369, сержант Олександр Грабар.

Отримавши першу медичну допомогу на евакопункті, в ніч на 24 квітня 2023 року, в результаті артилерійського обстрілу евакопункту, Олександр зник безвісти, після чого була здійсненна безрезультатна спроба встановити зв’язок із ним, за допомогою особистих засобів зв’язку.

Більше місяця рідні та близькі молилися з надією в серці, що зниклий безвісти сержант живий. Але дива, на жаль не сталося…

Завдяки пошуковій групі цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, сержант Олександр Грабар, 30 травня 2023 року, був знайдений в морзі одного з медичних закладів м. Дніпра, куди був доставлений на стаціонарне лікування та опізнаний військовослужбовцями пошукової групи. Встановлено, що перебуваючи на лікуванні у стаціонарі в медичному закладі від отриманих множинних осколкових поранень тіла – Олександр помер в лікарні 25 квітня 2023 року, перебувавши в статусі, як невідомий.

Олександр Грабар народився 25 серпня 1970 року, другим сином, у родини внука губернатора Підкарпатської Русі – Костянтина та його дружини Марти Грабарів в м. Ужгороді. Навчався в ЗОШ №9 м. Ужгорода, після закінчення якої, продовжив навчання в профтехучилищі №5, яке успішно закінчив в 1988 році, здобувши професію – слюсар. По закінченню училища проходив строкову військову службу у військах протиповітряної оборони, під час якої був нагороджений відзнакою командира частини – «Відмінник військової служби».

Перебуваючи на посаді командира стрілецького відділення, звільнився з строкової військової служби у званні «Сержант». Ще з шкільних років, Олександр активно займався технічними видами спорту, зокрема – мотокросом, де досягав великих та значних успіхів. Це захоплення і визначило його фах в сфері ремонту автомобілів, ставши професійним майстром-ремонтником. Також з дитинства захоплювався риболовлею. Добровільно вступив до лав Збройних Сил України.

У понеділок, 5 червня з 11.30 год., від Будинку Побуту Ужгорода до площі Народної, рушатиме траурний кортеж з Героєм України – сержантом Олександром Грабарем.

МАРШРУТ ПЕРЕМІЩЕННЯ КОРТЕЖУ: 11.30 год.: Будинок Побуту вул. Мукачівська – Станційна – Проспект Свободи – Швабська – площа Петефі – вул. Льва Толстого – площа Богдана Хмельницького – Дружби Народів – площа Народна, пам’ятник Т.Г. Шевченка. Просимо всіх в цей час вийти на узбіччя дороги зазначеного маршруту та віддати останню шану бійцю, зустрівши його «живим коридором» з квітами, запаленими свічками, прапорами.

О 13.00 год. на площі Народній, розпочнеться чин похорону, церемонія прощання та військового почту загиблого Героя України сержанта Олександра Грабара, після чого, о 14.10 год., вирушить траурний кортеж до Пагорбу Слави, де відбудеться поховання Героя – Алея Слави (кладовище Кальварія).

У полеглого Героя залишилися мати, доньки, брат та онучка, яка народилась під час його служби в лавах ЗСУ.

ЗакарпатПост