Закарпатці відзначають сьогодні День Святої Трійці, П’ятидесятницю

Напередодні, у церквах Закарпаття була звершена велика вечірня, під час якої були прочитані три коліновклонні молитви – особливі моління до Пресвятої Трійці, які є першими від дня Святої Пасхи, що звершуються, стоячи на колінах.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Після Різдва і Воскресіння Христового свято Трійці належить до найбільших свят церковного року. Святковий день Святої Трійці називається П’ятидесятницею тому, що зішестя Святого Духа на Апостолів сталося в п’ятидесятий день після Воскресіння Христового.

Це свято містить в собі подвійне торжество: і в славу Пресвятої Трійці, і в славу Пресвятого Духа, Який видимо зійшов на Апостолів і скріпив новий вічний завіт Бога з людьми. Перший день П’ятидесятниці, тобто неділя, Церква присвячує переважно в славу Пресвятої Трійці; і цей день в народі називається Трійцею, а другий, тобто понеділок – в славу Духа Пресвятого, і називається Духовим днем.

Зішестя Святого Духа це – наче вінець і завершення викупительного подвигу Сина Божого. Тому і саме це свято є достойним і радісним завершенням церковних торжеств на честь і славу Воскреслого Господа. Адже в дні Зішестя Святого Духа народжується Христова Церква. І Дух Святий провадить, просвічує, освячує і зберігає її.

На це свято прийнято прикрашати храм і свої оселі гілками з дерев та квітами, на знак того, що у ті часи, коли був даний Божий Закон, вся природа красувалася в зелені. Звідси ще одна назва П’ятидесятниці – Зелені Свята. Адже квіти й зелень дерев є ознакою життя і тому стали вони символом життєдайного Святого Духа. Як природа навесні оновляється зеленню і квітами, так і свята Церква та її діти-християни оновляються силою Духа Святого.

День Святої Трійці або свято П’ятидесятниці ще називають Днем народження Церкви. У цей день Святий Дух зійшов на учеників Христових і сповнив їх усіма благодатними духовними дарами, Дух Святий став їхнім постійним натхненником і керівником. З цього часу апостоли мужньо і безбоязно, натхненні Духом Святим, пішли проповідувати всім людям благу вістку про Христа Воскреслого, а Церква почала зростати і поширюватись по всьому світу “аж до краю землі” (Діян. 1, 8).

ЗакарпатПост