Закарпаття отримає станції моніторингу якості повітря та радіаційного фону

Відтепер стежити за цими показниками і дбати про своє здоров’я стане ще простіше, повідомили на брифінгу представники ГО «SaveDnipro».

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

«Завдяки підтримці ЄС та наших румунських партнерів, виробників гідрометеорологічного обладнання uRADMonitor, маємо змогу передати моніторингові прилади в різні громади України. Зокрема, розширюємо мережу громадського спостереження за якістю повітря, радіаційного фону й на Закарпатті», – розповіла голова громадської організації Ірина Черниш.

Дві сучасні станції найближчим часом встановлять у Мукачеві. Вони фіксуватимуть рівень забрудненості повітря дрібнодисперсним пилом, промисловими й радіаційними викидами. До того ж усі охочі в режимі реального часу зможуть відстежувати актуальні дані карти якості повітря, радіаційного фону в Закарпатській області, повідомила екологічна директорка ГО «SaveDnipro» Анастасія Скок.

Також на брифінгу GR-фахівчиня громадської організації Ольга Гвоздік розповіла про роботу онлайн-платформи SaveEcoBot – найбільшої в Україні мережі громадського моніторингу і єдиного екологічного бота. Сервіси одночасно місять дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля не тільки України, а ще 14 країн світу. Системою вже скористалися близько півтора мільйона людей, повідомляє Закарпатська обласна державна адміністрація.

ЗакарпатПост