Рідкісний церковний рукопис виявили закарпатські митники

Рідкісний церковний рукопис 1906 року, що має ознаки культурної, історичної чи антикварної цінності, виявили закарпатські митники спільно з прикордонниками у пункті пропуску «Солотвино – Сігет Мармацій», що на кордоні з Румунією.

Святиню переміщував на митну територію України 35-річний житель Рахівщини у дверцятах свого автомобіля «Audi Q5» без будь-яких дозвільних документів. Ба, більше! Аби безперешкодно і швидко пройти митні процедури, він обрав спрощений контроль – «зелений коридор». Тим самим декларуючи про чесні наміри перетнути кордон.

Проте, у ході перевірки транспортного засобу у кишені правих передніх дверцят виявлено старовинну книгу «Церковний збірник», датовану 1906 роком видавництва.

Згідно з вимогами митного законодавства, будь-які видання, виготовлені понад 50 років тому, незалежно від їх вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню під час проходження митного контролю, а також за наявності Свідоцтва на право переміщення їх через державний кордон.

На момент виявлення столітнього рукопису в чоловіка були відсутні будь-які дозвільні документи. Цікаво, що «Церковний збірник» був виданий в Ужгороді ще за часів Австро-Угорської імперії (тодішня назва міста була Унгвар), у друкарні Варфоломея Єгера. Безперечно цей витвір є оригінальним раритетом, видрукований старослов’янською мовою, і представляє неабияку цінність для християнських святинь.

Позаяк зазначені дії гр.України мають ознаки порушення митних правил, передбачені ч.3 статті 471 Митного кодексу України, відносно нього складено протокол. Раритетне церковне видання вилучено та передано фахівцям для проведення експертизи щодо можливої її належності до культурної, історичної чи антикварної цінності, повідомляє Закарпатська митниця.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *