Site icon zakarpatpost.net

Верховна Рада повернула “Україні” радянську назву

Верховна рада 6 липня ухвалила рішення про повернення недобудованому ракетному крейсеру “Україна” назву радянських часів “Адмірал флоту Лобов”.
За внесену прем’єр-міністром Миколою Азаровим постанову, що передбачала скасування попереднього перейменування судна на “Україну”, проголосували 247 народних депутатів.

Міністр оборони Михайло Єжель, представляючи законопроект, розповів, що ухвалення такої постанови обумовлено необхідністю забезпечення варіантів подальшого використання недобудованого крейсера.

“Враховуючи, що добудова та прийом ракетного крейсера до складу Військово-Морських сил не передбачається, вважається за доцільне визнати постанову про присвоєння найменування “Україна” ракетному крейсеру такою, що втратила чинність”, – сказав міністр.

Як відомо, український уряд запропонував Росії добудувати крейсер, аби ввести його до складу ЧФ РФ. Про це зокрема повідомляв міністр промислової політики Дмитро Колєсніков.

“Ми вийшли до російської сторони з пропозицією добудовувати крейсер на Заводі ім. 61 комунара (у Миколаєві – ред.). Можливо, в кооперації з ЧСЗ (Чорноморський суднобудівний завод, Миколаїв) і ХСЗ (Херсонський суднобудівний завод)”, – сказав міністр, уточнивши, що зараз російські партнери відпрацьовують пропозицію української сторони.

Нагадаємо, раніше російська сторона розглядала питання придбання крейсера “Україна” та його добудови. Витрати на завершення робіт в РФ оцінили у 35 мільярдів рублів (понад 7 мільярдів гривень). Зараз корабель готовий на 95%.

Ракетний крейсер “Україна був закладений на потужностях миколаївського “Суднобудівного заводу ім. 61 комунара” у 1984 році на замовлення ВМФ СРСР і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою” Атлант “.

У 1990 році крейсер був спущений на воду, в 1996 році його добудова була припинена у зв’язку з відсутністю фінансування. У 2000-2001 роках крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, однак пізніше було визнано відсутність доцільності в кораблі такого класу для українського флоту. В даний час крейсер залишається на балансі заводу – виробника. Згідно оприлюдненим раніше даним, утримання крейсера обходиться в 5 мільйонів гривень на рік.

“Відголос”

Exit mobile version