Site icon zakarpatpost.net

Українські та румунські експерти узгодили Програму проведення спільних вимірів витрат води та відбору проб води на 2011 рік

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах, Регламенту оцінки якості прикордонних вод і Регламенту про заходи, які вживаються при небезпечних і надзвичайних забрудненнях прикордонних річок, що неможливо уникнути, та на запрошення української сторони в період з 1 по 3 листопада 2010 року в смт. Cолотвино відбулася підсумкова зустріч українських та румунських експертів з питань оцінки якості води р.Тиса за 2009 рік. Українську робочу групу очолював Юрій Павлей, начальник Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, румунську – Раду Феркаш, координатор робочої групи з проблем гідрографічного басейну р.Тиса від румунської Сторони.В ході зустрічі експерти обох Сторін констатували, що результати аналізів спільно відібраних проб води з р. Тиса у створі історичного мосту Солотвино-Сігету Мармацієй є співставними, виконання Регламенту оцінки якості прикордонних вод здійснювалося відповідно до Програми на 2009 рік,  Впродовж 2009 року одночасно відібрано 12 проб поверхневих вод р. Тиса в контрольних створах Валя Вішеулуй/Ділове та Течеу/Тячів. Оцінка якості води в цих двох створах показала, що в загальному якість води в р. Тиса за 2009 рік залишилася незмінною.

Сторони обговорили аварійне забруднення р. Секу, притоки ріки Цісла, що сталося 16 квітня 2009 року в результаті прориву напірного трубопроводу на станції очистки шламових вод гірничо-видобувного підприємства в районі м. Бая Борша (Румунія) та обмінялись результатами  аналізів, що виконувались в період з 16 по 21 квітня 2009 року у контрольних створах річки Тиса з метою контролю якості води.

Крім того, українські та румунські експерти узгодили Програму спільних вимірів витрат води та відборів проб води в р.Тиса на 2011 рік та Програму проведення спільних вимірів витрат води та відбору проб води на 2011 рік для р. Батарч  (Тарна Маре) в створі Холмовець/Батарч ПЗ 90.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області

zakarpatpost.net

 

Exit mobile version