Site icon zakarpatpost.net

За перші три місяці 2011 року в міліції померли 15 людей

За перші неповні три місяці 2011 року зафіксовано уже 15 випадків смерті людей у відділках міліції. Причому йдеться лише про інформацію, яка, за словами правозахисників, “потрапила до публічної сфери”.

“Якщо так буде йти і далі – в середньому 5 людей на місяць, – то можна очікувати, що в цьому році загине більше людей, ніж в минулому”, – заявив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Водночас правозахисник додав, що не можна стверджувати, що всі ці трагічні випадки були пов’язані із застосуванням насильства з боку міліції.

Зокрема, як зазначив Захаров, 4 з них – це випадки смерті в ізоляторах тимчасового тримання, зокрема, один випадок “нібито самогубства, але це треба розслідувати і дати відповідь на запитання – чи справді це було самогубство, чи це була насильницька смерть”.

Щодо решти 11 випадків, то, за словами правозахисника, йдеться про померлих в “установах МВС або після побиття в МВС – в лікарні”.

Водночас, за його словами, згідно з офіційною статистикою, “жодного разу не йдеться про застосування незаконного насильства в установах МВС щодо тих людей, які в результаті цього насильства загинули”.

Захаров повідомив, що, за даними МВС, у 2009 році у підрозділах міліції загинули 23 людини, а в 2010 році – 51 людина. За його словами, тенденція до зростання смертей в установах МВС “не може нас не насторожувати, не лякати”.

“Оціночні дані” Інституту соціальних досліджень з Харкова за минулий рік свідчать про те, що кількість людей, які були піддані катуванню та іншим видам незаконного насильства, становить приблизно 790 тис. українців за 2010 рік.

tsn.ua

Exit mobile version