В Ужгороді покажуть як заощаджувати енергію по-українськи

16-17 вересня в Ужгороді відбудеться виставка інноваційних енергозберігаючих технологій всеукраїнської громадської наукової організації  Українська академія наук, які можуть значно здешевити витрати як комунального господарства міст, так і сімейних бюджетів закарпатців.

«Україна ставить питання про зменшення об’єму закупівлі газу та, на жаль, у питаннях енергозбереження ми відстаємо від країн Західної Європи. Тому ми вирішили здійснити пілотний проект з питань ефективного  збереження енергоресурсів – проведемо виставку технічних інновацій українського виробництва – спільно з Українською академією наук», –повідомив  Zaholovok.com.ua Микола Палінчак, один з організаторів заходу, директор Інституту державного управління та регіонального розвитку УжНУ.

Перша частина заходу триватиме на економічному факультеті УжНУ, де співробітники академії виголосять кілька доповідей про останні здобутки і винаходи, втілені на практиці науково-виробничими підрозділами академії. Після цього на площі перед економічним факультетом розгорнуть виставку.

Серед конкретних експонатів, наприклад, діюча модель газогенератора, за допомогою якого можна переробляти будь-які відходи на газ чи електричну енергію,– розповів  Володимир Бобков, представник Української академії наук на Закарпатті.

Тут же, на площі, вироблена генератором енергія використовуватиметься для роботи, наприклад, ощадних електричних батарей. Також буде представлений вітрогенератор, гідро- і теплоізоляційні матеріали (які в змозі замінити пінопласт чи скловолокно для утеплення будівель), покрівельні матеріали для дахів та інші винаходи.

Оглянути виставку запросили представників як обласної, так і міської влади, а також представників РДА. До слова, в іншому місті – Мелітополі – фахівці академії наук готують до роботи газонератор для переробки намулу, що залишається від діяльності місцевого Водоканалу. Такий пристрій міг би повністю забезпечити потреби міського водного господарства в енергетиці.

«Сподіваємося, що очільники населених пунктів також зацікавляться інноваціями, адже останні події в Ужгороді  засвідчили необхідність впровадження альтернативних джерел енергії. І населенню завжди необхідно мати запасний варіант, щоб уникнути проблем у разі виникнення екстремальних ситуацій», — каже В. Бобков.

Микола Палінчак наостанок розповів і про домовленість очолюваного ним Інституту з Представництвом ООН в Україні, яке готове профінансувати перехід на новітні технології одного конкретного об’єкту в Ужгороді (можливо, це буде дитсадок чи підрозділ університету).

zaholovok.com.ua