Site icon zakarpatpost.net

Ужгород ярмаркує…

Картопля, цибуля, яблука, сир, ковбаси, мед, вино, кошики – це лише дещо з того, що можна придбати на ярмарку «Золота осінь», який розгорнувся від площі Петефі і до площі Богдана Хмельницького суботнього ранку.

Овочі і фрукти, м’ясні і молочні вироби, різноманітні консерви, продукція пасічників і виноробів, жива птиця, виноградні саджанці, товари народних промислів (вишивані, ткані, плетені і різьблені вироби) та навіть витвори ковалів й виноградні саджанці: на великому дводенному ринкові можна не лише запастися харчами.

Ужгород був ярмарковим містом з часів середньовіччя. Наприкінці XІV століття в Ужгороді ярмарки стали традиційними – вже у 1380-му році на міське торговище Ужгороду видав грамоту король Лайош І (Людвік І, або ж Великий чи Угорський, монарх Угорщини і Польщі), зазначає історик Йосип Кобаль. Відтоді ярмарки в місті були регулярними й все більш частими, з 1400-го року ярмарковим днем для міста став четвер. Варто зазначити, що торговища в Ужгороді набували навіть державного значення й проведення ярмарків в Ужгороді стимулювала імператриця Марія-Терезія, і в XVIII столітті вони набули найбільшого розквіту.

Нині традиції ужгородського ярмаркування продовжує «Золота осінь» – звична подія початку жовтня в Ужгороді, яка цьогоріч зібрала близько 270 учасників-торгівців не лише з Ужгородщини, але й інших районів краю. Ярмарок не обмежується тільки торговицею, а й передбачає й смакування різноманітними стравами і напоями та спілкування. Так, відкриваючи ярмарок разом з головою Закарпатської облради Іваном Балогою, міський голова Віктор Погорєлов побажав городянам та гостям міста не лише вдалих покупок, зокрема плодів нового врожаю, а й гарного відпочинку та приємних емоцій.

Триватиме ярмарок «Золота осінь», котрий, до речі, завершує заходи з відзначання Дня Ужгорода, до недільного вечора, – повідомили zakarpatpost.net у прес-службі міської ради (фото «Ужгорода»).

 

 

Exit mobile version