Врятувати світ від другої кризи можна за 2 трильйони євро

Фахівці вважають, що Європа повинна збільшити об’єм коштів, виділених на боротьбу з борговою кризою, до 2 трильйонів євро.

Європа повинна збільшити об’єм коштів, виділених на боротьбу з борговою кризою, і повернути “базуку” об’ємом 2 трлн євро, перш ніж стане пізно, вважає відомий економіст, глава Roubini Global Economics LLC Нуріель Рубіні.

“Я дуже боюся, що ситуація виходить з-під контролю, – заявив Рубіні. – Необхідно повернути “величезну базуку”, об’ємом не менше 2 трлн євро, проте з цим не можна чекати ще три місяці, необхідно зробити це в найближчі декілька тижнів”.

Європейські лідери намагаються боротися з борговою кризою в регіоні відразу на декількох фронтах: прагнуть погасити кризу в Греції, а також запобігти поширенню проблем на Італію та Іспанію і захистити банки від кредитних ризиків.

За словами Рубіні, проблема не в тому, що Греція неплатоспроможна, а в тому, що криза може торкнутися таких великих європейських економік, як Італія та Іспанія.

“Ці країни занадто великі, щоб можна було допустити їх крах, але вони також занадто великі, щоб їх можна було врятувати, – відмітив Рубіні. – Італія та Іспанія вже втратили довіру ринків через проблеми з ліквідністю”.

За словами експерта, наразі необхідно зробити величезні кроки для запобігання ситуації масової некредитоспроможності держав єврозони. Наслідки європейської кризи можуть виявитися набагато гіршими за наслідки краху інвестбанку Lehman Brothers в 2008 році, який спровокував першу світову фінансову кризу.

Нагадаємо, відомий інестор та фінансист Джордж Сорос вважає, що врятувати світову економіку від другої кризи може єдиний мінфін у Євросоюзі та єдине керівництво найбільшими банками регіону.

tsn.ua