Site icon zakarpatpost.net

Закарпатський вибір. Прогнози політологів

Україна стоїть на порозі парламентських виборів. 17 листопада Верховна Рада ухвалила Закон «Про вибори народних депутатів».

Втім, основні політичні сили вже давно негласно розділили виборчі округи й починають добиватися прихильності потенційних виборців. На Закарпатті за омріяні депутатські мандати, наймовірніше, змагатимуться по п’ять-шість представників від кожної помітної політичної сили. Звісно, найвпевненіше на стартових позиціях почуватимуться кандидати від правлячої партії.

Експерт Центру полінгових досліджень Олександр Коваль вважає, що вибори-2012 пов’язані з двома чинниками.

«Найважливішою у цих виборах є, по-перше, наявність ресурсної бази — така є в достатній кількості у груп Балоги, Ледиди, Мошака і деякою мірою може спустошити свої «засіки» група Кеменяша та спробує затягнути паски нове політичне обличчя — Деркач із Хустщини (якого умовно можна зарахувати до групи Ледиди). Щодо інших потенційних кандидатів, то це, звичайно, для Ужгорода — Ратушняк і Жолтані, для Берегівщини — Ковач і Гайдош, для Рахівщини — Климпуш та Андрусяк. Перед трьома базовими групами стоїть водночас і кілька дилем: а) кого взяти з «лідерів думок» до себе в команду; б) з кого сформувати штаб; в) як би не зійтися в двобої з іншими «карпатськими ведмедями»? Звідси випливає і другий чинник — де взяти команду результативних професіоналів, яких що в Києві, що в Москві, що в Закарпатті можна порахувати на пальцях одної руки. У Сергія Мошака та Віктора Балоги, судячи з останніх медіа-месиджів, достатньо і ресурсів, і результативних професіоналів. Також відчувається, що намагається доформувати свою команду і очільник Закарпатської ОДА Олександр Ледида».

Від Партії регіонів на майбутніх виборах за місце у парламенті боротимуться впливові та рейтингові фігури: Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА; Сергій Мошак, народний депутат України; Степан Деркач, депутат Закарпатської обласної ради; Іван Качур, заступник голови Закарпатської ОДА; Михайло Шелевер, голова Тячівської райдерж¬адміністрації; Іван Бушко, заступник голови Закарпатської ОДА.

Список претендентів на депутатство від «Єдиного центру» також є досить передбачуваним: Віктор Балога, міністр МНС; Василь Петьовка, народний депутат України; Іван Балога, голова обласної ради; Михайло Ланьо, депутат Закарпатської обласної ради; Ігор Кріль, народний депутат України; Володимир Смоланка, депутат обласної ради, головний лікар обласного центру нейрохірургії та неврології.

Політолог Павло Білак переконаний, що, як і усюди, в нашій області кількість бажаючих потрапити до Верховної Ради через мажоритарні округи значно переважає кількість зарезервованих для області мандатів.

«Ситуація цікава тим, що в Закарпатській області є де-факто дві партії влади, кожна з яких може висунути потужних кандидатів у кожному з округів. Думаю, чутки про співпрацю «ЄЦ» та ПР на виборах мають під собою якусь реальну основу, якісь попередні домовленості, ПР та «ЄЦ» і справді узгодять кандидатури в кожному окрузі, щоб уникнути непотрібної конкуренції, розпорошення зусиль та зайвих витрат. Щодо кандидатів від опозиції та незалежних кандидатів, то за умов злагодженої співпраці «регіоналів» та «ЄЦ» у них дуже невисокі шанси на перемогу. Адже якщо ПР та «ЄЦ» можуть легко маневрувати і раціонально розподіляти виборчі ресурси між округами, то в опозиції і ще більшою мірою в незалежних кандидатів такої можливості немає. Проте не варто списувати з рахунків кількох рейтингових незалежних кандидатів І в першу чергу, того ж Сергія Ратушняка. Їхні шанси значно зростуть, якщо влада не зможе впоратися з негативними тенденціями в економіці. За умов погіршення економічної ситуації та соціальних стандартів будь-який зв’язок із ПР матиме для кандидатів різко негативний ефект, що створюватиме можливості для опозиційних і незалежних кандидатів».

Від партії «Батьківщина» у Закарпатті балотуватимуться: Олександр Кеменяш, народний депутат України; Андрій Сербайло, заступник голови обласної ради; Іван Курах, депутат Закарпатської обласної ради.

«Нашу Україну» на майбутніх виборах до парламенту представлять народний депутат України Станіслав Аржевітін та народний депутат Віктор Тополов.

Крім Сергія Ратушняка, з потенційних незалежних кандидатів можна назвати: Геннадія Москаля, народного депутата України; Віктора Медведчука, українського політика; Віктора Русина, начальника УМВС у Закарпатській області; Андрія Стрижака, суддю Конституційного суду України; Григорія Суркіса, підприємця, політика, президента Федерації футболу України; Пийтера Чабу, депутата Закарпатської обласної ради.

За неперевіреною інформацією, чинна влада буде підтримувати трьох кандидатів від «ЄЦ» та трьох від Партії регіонів. У таборі «регіоналів» рішення прийматимуть Олександр Ледида та Сергій Мошак. Як саме вони домовляться з політичними опонентами — покаже час.

Олесь Тодорів, Закарпатське інформаційне агентство, РІО

karpatnews.in.ua

Exit mobile version