Кожній дитині – родину

У середу, 14 грудня, в Ужгороді відбувся круглий стіл в рамках благодійної акції «Кожній дитині – родину».

У засіданні взяли участь заступник керівника краю Іван Качур, начальник обласної Служби у справах дітей Світлана Якімеліна, представники служб у справах дітей райдержадміністрацій та міськвиконкомів, профільних управлінь облдержадміністрації, громадських організацій та благодійних фондів.

Не секрет, що у Закарпатті високий показник охопленості дітей сімейною формою виховання. За словами начальника Служби у справах дітей Світлани Якімеліної, упродовж 2011 року на Закарпатті створено 2 будинки сімейного типу, 5 прийомних сімей, влаштовано 33-ох дітей-сиріт та дітлахів, що були позбавлені батьківського піклування.

– Щорічно близько 500 дітей залишаються без батьківської опіки. Наша робота – влаштувати їм такі умови, щоб вони не відчували браку уваги та родинного тепла. Тому створюються будинки сімейного типу (вже 34 в області), прийомні сім’ї, оформлюється опіка та піклування. Тільки у крайньому випадку дитину віддають до інтернатного закладу, – зазначила Світлана Якімеліна.

Важливим фактором у роботі з дітьми в краї є збереження родинних зв’язків. До прикладу, у будинку сімейного типу, який створено на Берегівщині, виховуються п’ятеро братиків та сестричок. Практично всі райони краю охоплені сімейним виховання. Найкращі показники у Виноградівського району (7 будинків сімейного типу, 7 прийомних сімей), міста Мукачева (6 будинків сімейного типу, 7 прийомних сімей) та Ужгородського району ( 6 будинків сімейного типу, 1 прийомна сім’я).

Учасників круглого столу привітав заступник голови обласної адміністрації Іван Качур:

– Сподіваюся, що на сьогоднішньому засіданні будуть висвітлені не тільки наші досягнення, а й ті проблеми над якими спільно треба працювати у подальшому. Впевнений, що кожен з нас докладатиме максимум зусиль для реалізації права кожної дитини на виховання у родинному колі.

Найкращих батьків-вихователів було нагороджено грамотами обласної адміністрації.

Прес-центр ОДА