Site icon zakarpatpost.net

Долина нарцисів може не розквітнути через сміття?

За результатами дослідження Олексія Якубіна, керівника дослідницьких програм аналітичного центру “Universitas”, Хуст увійшов до десятки найгірших населених пунктів України.

Відома туристична візитівка Карпат – Долина нарцисів – з року в рік втрачає свою насиченість і колорит, а квітів тут стає дедалі менше. Даються взнаки не тільки наслідки радянського господарювання та неохайність туристів: у самому серці долини знаходиться сумнозвісне Хустське сміттєзвалище. І якщо раніше тут складувались побутові відходи мешканців Хуста, то віднедавна сюди почали звозити сміття навіть із довколишніх сіл. Сміттєзвалище регулярно підпалюють, і шкідливі гази негативно впливають на фауну та флору Карпатського біосферного заповідника.

“Долина нарцисів потерпає від екологічних проблем: забруднення повітря від розкладання сміття, погіршення питної води у сільських колодязях. Справа в тім, що населений пункт, а з ним і природне диво, розташовані поблизу сміттєзвалища, куди звозять різний непотріб, – прокоментував ситуацію депутат Хустської районної ради від УДАРу Михайло Пристая. – За офіційною інформацією Хустської міськради, сюди щомісяця потрапляло понад 10 000 м3 відходів. Скло, металобрухт та папір розкрадали безпритульні, інша частина утилізовувалася найпростішим методом – спалюванням. На незадовільний вивіз та утилізацію сміття і власне функціонування самого звалища мешканці села з року в рік скаржилися владі, ба, навіть вдавалися до конкретних кроків – перекривали дорогу на в’їзді до сміттєзвалища, організовували мітинги-протести. Згодом ситуація ніби почала нормалізуватись, але віднедавна тут знову з’являється сміття”.

А в кінці серпня хустяни були приголомшені ще однією жахливою новиною про масову загибель риби в ріці Тиса. За повідомленням Закарпатдержрибохорони, спеціалістами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області було проведено обстеження та виявлено факт скиду стоків з двох каналізаційних колодязів у р. Боронявка, що впадає у староріччя р. Тиса і далі в саму Тису. Причини загибелі риби ще досі з’ясовуються. Та як би там не було, нормальних взаємин хустської влади з довкіллям явно немає.

 Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка»,

Exit mobile version