Site icon zakarpatpost.net

Закарпатці живуть довше, ніж мешканці Донбасу

Західні українці переважають східних за тривалістю життя.

Сьогодні живуть українці трошки довше, ніж на початку існування незалежної держави, бо споживають менше алкоголю й тютюну, а також мають кращі статки, ніж у 1990-ті роки. Так вважає науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи Павло Шевчук, повідомляє http://gazeta.ua

Науковець нагадав, що за даними Державної служби статистики, протягом останніх 20 років середня тривалість життя в Україні зросла на 1,9 роки.

“Найбільше на тривалість життя впливає поведінка самої людини і ставлення її до свого здоров’я”, – зазначив учений Шевчук. “Важливим є стан охорони здоров’я в країни. Проте зміни на краще у цьому напрямку мало помітні”, – додав він.

За словами Шевчука, тривалість життя почала збільшуватися наприкінці 2000-х років. “До 2000-х були й падіння. Потім ситуація стояла на місці. А стрімко почала покращуватися з 2008 року. Зростає тривалість життя і відповідно знижується смертність”, – зазначив він.

Учений вважає, що на тривалість життя впливає їжа. Зокрема, народи, які споживають менше жирних харчів – живуть довше. Також важливе значення має якість води: що вона краща – то тривалішим є життя. Разом із тим статистика свідчить про нерівномірний стан справ у регіонах України.

“Так склалося історично, що на заході України люди живуть довше, ніж на сході. На Донбасі багато підприємств, терикони, гірша екологічна ситуація, забруднене повітря. Проте з 1990-х виробництво скорочується, підприємств поменшало. Разом із тим знизився травматизм і рівень професійних хвороб. Тому відбувається трансформація, тривалість життя у регіонах потроху зрівнюється. Вона не залежить напряму від соціального становища родини. Наприклад, у західних регіонах зарплати нижчі, ніж на сході. Звідти більше людей їдуть на заробітки до Києва чи за кордон”, – відзначив Шевчук.

Як повідомлялося, в 2011 році прем’єр-міністр України Микола Азаров відзначив, що українці вперше за часів незалежності стали жити довше.

http://tsn.ua

Exit mobile version