Site icon zakarpatpost.net

Людина здатна відчувати чужий біль на відстані

Доктор Доссі називає подібні переживання телесоматичними явищами.

Людина може відчувати чужий біль на відстані. Мати писала лист своїй дочці. Раптово її рука затремтіла, і вона впустила ручку. Менш ніж через годину вона дізналася, що її дочка отримала серйозної опік правої руки. Сім’я живе на фермі в районі Нью-Йорка. Одного разу з ранку у всіх восьми членів цієї сім’ї, незалежно один від одного виникло погане передчуття, ніхто з них не міг працювати, пише directpress.ru.

Потім виявилося, що в цей день хлопець з цієї родини загинув під час автокатастрофи в Мічигані. Жінка відчула біль в грудях і сказала, що її сестрі погано. Пізніше жінка дізналася, що її сестра загинула в автокатастрофі, її груди були проломлені кермом.

У цих історіях мова не йде про просту емпатію. У них одна людина відчуває біль близької людини на відстані, не знаючи про те, що та страждає. «Навіть якщо таке явище відбувається між матір’ю і дитиною, воно виходить за межі простої материнської інтуїції», – говорить Майкл Хавер, дослідник, зацікавлений у дослідженнях, які вивчають зв’язок між тілом і розумом. Спільно з д-ром Марком Микоцці він написав книгу «Духовна анатомія емоції: зв’язок між почуттями, мозком, тілом і шостим почуттям».

Д-р Доссі називає подібні переживання телесоматическими явищами. Слово «телесоматичний» в перекладі з грецької має в своїй основі коріння «тіло» і «відстань». Він пише в книзі «Зцілюючи розум», що подібні явища, як правило, позитивні. Жінка відчуває нестачу повітря і відчуває, що її дитина тоне. Вона біжить до басейну і встигає врятувати дитину. Але іноді вони можуть бути руйнівними. Наприклад, солдат позбувся ніг, а у його коханої одну ногу паралізувало без всякої видимої причини.

Перші дві історії описані в книгах д-ра Даррі Доссі «Зцілення позою тіла» і «Переосмислення медицини». Третій випадок наводився д-ром Яном Стівенсоном, колишнім керівником відділення психіатрії в медичній школі Віргінського університету, і цитувався д-ром Хавером.

«Ці речі не можуть відбутися в лабораторії або по нашій команді, – говорить д-р Доссі, головний лікар медичного центру госпіталю Далласа. Тим не менш, це явище притягує увагу через дві головні причини, зазначає він. – По-перше, це дуже поширене явище; за кілька останніх десятиліть були зафіксовані сотні подібних випадків, деякі з них описані в медичних журналах. По-друге, у цих випадків є чітка закономірність. Вони завжди відбуваються між людьми, яких об’єднують емоційно близькі зв’язки: діти і батьки, брати і сестри, подружжя, коханці».

Д-р Бейтман висунув гіпотезу про існування психосфери. «Психосфера – це щось подібне атмосфері, вона оточує нас і динамічно рухається. Ми вдихаємо кисень, азот і повітряні пари, видихаємо азот, вуглекислий газ і ще більше повітряних парів».

Він вважає, що люди володіють фізичною енергією, і цікавляться можливістю вивчення рецепторів, за допомогою яких ми можемо сприймати цю енергію. Більш детальна інформація в статті «Флюїди, що виходять від людей: пошуки наукового пояснення». Хавер пояснює, що ветеринар Майкл Фокс створив термін «емпатосфера». Фокс описував емпатосферу як «універсальний простір поза часом і космосом, де існують почуття».

«Я підозрюю, що тіло і розум єдині, а емоції є посередниками для їх взаємодії, – каже Хавер. – Емпатосфера може дозволити нам відчути іншу людину, особливо коли ми перебуваємо в стресовому стані. Особливо це стосується близьких стосунків та родинних зв’язків».

http://health.unian.ua

Exit mobile version