Site icon zakarpatpost.net

Геннадій Москаль домігся звільнення з посади головного редактора газети «Новини Закарпаття» Віталя Ящищака

Трохи передісторії. Кінець епохи Віталія Ящищака в газеті «Новини Закарпаття» фактично є ідентичною кінцю епохи правління в Закарпатті родини Віктора Балоги.

 

Віталій Ящищак очолював головну газету краю, орган Закарпатської ОДА та облради – «Новини Закарпаття» понад 10 років. Щоправда, Ящищак вже працював у «Новинах» з кінця 80-х при редакторові Іллі Ільницькому. Ільницький тоді набрав доволі прогресивний колектив у новостворене видання, яке стало альтернативним до органу Комуністичної партії та облвиконкому «Закарпатської Правди».

Після проголошення незалежності України народний депутат Віктор Бедь створив газету «Срібна Земля», куди перейшов майже повним складом відділ політики «Новин Закарпаття» — Василь Ільницький, Василь Комарницький та Віталій Ящищак. Натомість відділ інформації політики в «Новинах» очолив Василь Нитка, який згодом став і головним редактором цієї газети.

Василь Нитка був настільки компромісним редактором, що важко було уявити, щоб його хтось зміг змістити посади редактора. Тим не менше, десять років тому, коли владу в області повністю під себе забрала родина Віктора Балоги, Василя Нитку змістили, а Віталій Ящищак повернувся в рідні «Новини Закарпаття» вже головним редактором.

Ставши соратником Балоги, Ящищак мав ряд преференцій – фінансування з обласного бюджету було щедрим, а згодом редакцію з будинку влади на Народній перенесли на вулицю Руську, де було значно більше приміщень і навіть амбітні плани на власну друкарню. Варто зауважити, що й сам Віталій Ящищак був депутатом облради від фракції партії Балоги «Єдиний Центр».

І ось зараз, після того, як Балоги програли більшість в облраді Геннадію Москалю, вони втратили і вплив на головний орган ради – «Новини Закарпаття». Обласна рада більшістю голосів звільнила Віталія Ящищака з посади головного редактора. І це сталося в той час, коли Верховна Рада прийняла, а Президент підписав Закон про роздержавлення преси.

Окрім того, як повідомляє Інститут масової інформації, проект рішення про звільнення редактора не був опублікований на сайті облради не пізніш як за 20 робочих днів до дати його розгляду – як це і велить частина 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Якщо дійсно виявиться, що проект не публікувався, то у Віталія Ящищака є реальний шанс опротестувати це рішення ради і поновитися на роботі.

Окрім того, як нам стало відомо, Віталій Ящищак, згідно з нормами Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», подав заяву в органи обласної влади, які є співзасновниками газети, про бажання колективу видання працювати самостійно. Тим більше, що газета мала комерційну рекламу і навіть отримувала прибуток. Дивно, але влада проігнорувала цю заяву.

Наразі достеменно не відомо, кого готує депутатська більшість на нового редактора газети, але найбільш реальною є кандидатура колишнього головного редактора газети «Закарпатська Правда» Наталки Логойди. Як відомо, «Закарпатська Правда», яка належить лідерові Опозиційного Блоку Олександру Ледиді, припинила виходити відразу після виборів. Логойда разом з доволі професійним колективом залишилася без газети. У ЗМІ були різні варіанти щодо того, хто б міг очолити «Новини Закарпаття», але кандидатура Наталки Логойди є найбільш реальною хоча б тому, що, по-перше, Наталка перебуває в дуже хороших стосунках із депутатами від фракції партії «Відродження», які входять до депутатської більшості, а по-друге, її заступник по «Закарпатській Правді» Мирослава Галас є дружиною начальника управління інформації Закарпатської ОДА, Ярослава Галаса, який вже тривалий час є інформаційним рупором Геннадія Москаля ще з часів його першої каденції на посаді голови Закарпатської ОДА.

Тепер залишилося спостерігати, чи буде Віталій Ящищак за підтримки Віктора Балоги відстоювати скасування рішення про звільнення з посади головного редактора. Шанси у нього на це є. Але вся ця історія зайвий раз свідчить про те, наскільки у нас погані справи з пресою, коли йде боротьба між політичними опонентами за рупор. І ніхто про незалежність преси навіть не натякає…

Василь Поляк для Prozak.info

Exit mobile version