Чи економлять закарпатці на комунальних послугах?

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко вважає, що українці економлять на сплаті комунальних послуг. Як би це не звучало банально, про таке він заявив під час інтерв’ю одному з українських телеканалів.

“Якщо взяти попередній опалювальний сезон, у нас сформувалася серйозна сума залишків – до кінця отопсезона 2015/16 років ця сума склала приблизно 12 мільярдів гривень. Але чому ця сума залишків сформувалася? В першу чергу тому, що ми свідомо пішли на завищення певних нормативів споживання, щоб людям було спокійно”, – сказав Розенко.

Однак… як не парадоксально при цьому віце-прем’єр зазначив, що в цьому опалювальному сезоні споживання благ цивілізації у виросло. Тож добре розрекламована у минулому році монетизація відкладається.

Проте поруч із цим і заборгованість за газ та електроенергію серед населення також чимдалі, тим більше зростає.

Зокрема, згідно з даними обласного управління статистики, протягом минулого року нарахування за житлово-комунальні послуги склали 1415,2 млн.грн. Населення сплатило всього  938,8 млн.грн, включаючи попередні борги.
Загалом рівень оплати комуналки торік склав 66,3%, а це на 21,3% менше, ніж позаторік. Звісно, далася взнаки висока вартість електроенергії та газу. А отже заборгували краяни за газопостачання 379,4 млн.грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 49,8 млн.грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 39,7 млн. грн, за централізоване опалення та гаряче водопостачання – 20400000 .грн, за вивезення побутових відходів – 12,6 млн.грн.

Та чи можуть справді економити краяни при споживанні комунальних благ?

Так, заощадливі закарпатці можуть все. Значна частина споживачів перейшла на альтернативне опалення, дехто – суміщає газ і дрова, хтось – гріється різними побутовими відходами. Словом, виживає кожен так, як може.

Однак зима обіцяє бути довгою й холодною, тож багато хто серйозно замислюється над тим, із якими грошовими та паливними ресурсами дотягнути до весни.

zakarpatpost.net