Site icon zakarpatpost.net

Стали відомі результати виборів на Закарпатті

У неділю, 30 квітня, в Перечинській та Іршавській міських об’єднаних територіальних громадах Закарпатської області пройшли перші вибори голів і депутатів органів місцевої влади.

Незважаючи на конкуренцію за мандати виборча кампанія не була занадто гострою і брудною, хоча і супроводжувалися окремими ексцесами. Так в смт. Перечин майже за добу до виборів у одного з кандидатів на пост голови ОТГ вночі у власному дворі загорілося авто. Поки правоохоронці за звичною практикою  кілька тижнів будуть встановлювати справжню причину загоряння, політична сила, яка висунула кандидата, скористалася нагодою, щоб назвати цей факт засобом тиску на кандидата з боку конкурентів. Електорат на цю НП не надто зреагував.

За словами голови Перечинської ТВК Ольги Гутич на посаду глави ОТГ претендувало 4 кандидати, а в боротьбі за 26 депутатських мандатів брало участь 262 кандидати від 13 політичних партій. Явка виборців була звичною – з 9625 виборців, за попередніми підрахунками, на виборчі дільниці громади прийшло 58% виборців.

Протягом неділі ми побували на декількох дільницях і поспілкувалися з виборцями. Щодо очікувань від виборів думки у наших співрозмовників кардинально відрізнялися. Незважаючи на загальну невіру в бажання влади змінити в Україні життя на краще, люди все ж йшли на вибори в надії на певний позитив. Серед очікувань – поліпшення фінансування соціальної сфери, підтримка приватної ініціативи, розширення повноважень місцевої влади. Священик греко-католицького храму Перечина отець Мирослав сказав нам, що на недільній службі Божій він разом з віруючими помолилися за успішну діяльність новообраної влади на благо суспільства, а настоятель православного храму отець Василь, якого ми зустріли на виборчій дільниці разом з матушкою, вірить в позитивні зрушення і пов’язує їх, перш за все, з активною діяльністю сьогоднішньої місцевої влади, яка протягом останнього часу зробила ряд конкретних добрих справ з благоустрою міста. Схожу думку висловила і молода мешканка Перечина Оксана, яка не захотіла назвати своє прізвище. Вона має родичів в Тячівському районі, де ОТГ діють вже третій рік, і на власні очі бачила ті разючі зміни, які відбулися в місцевих селах буквально протягом минулого року. Це вона прагне побачити і в Перечині, і навколишніх селах.

Іршава – місто сонячного годинника, найбільшого в Україні герба та працьовитих людей

Зате пенсіонер Іван Могорита налаштований скептично і ні в які позитивні зміни не вірить. Причина його скепсису ґрунтується на відсутності продуманої державної політики, яка б сприяла розвитку економіки в Україні, збільшення робочих місць. А без цього, на його думку, грошей у місцевому бюджеті на розвиток населених пунктів не буде і більшість ініціативної і практичної молоді і надалі виїжджати працювати і жити за кордон. Так само не вірить у позитивні зміни після виборів і адвокат Мирослав Мулеса, проте виконати свій громадянський обов’язок теж прийшов …

Підрахунок голосів у дільничних і територіальних виборчих комісіях затягнувся далеко за північ і для значної частини активних перечинців і іршавцев минула ніч стала найкоротшою в році. Прихильникам діючих мерів – Івану Погоріляку та Степану Бобику – безсоння принесло радісну звістку – за попередніми підрахунками вони перемогли і стали лідерами Перечинської та Іршавської міської ОТГ набравши відповідно 57% і 61% голосів.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, «День»

zakarpatpost.net

Exit mobile version