Site icon zakarpatpost.net

Що буде на місці закритих у центрі Мукачева продовольчих магазинів?

Невже у місті з’являться мережеві українські супермаркети «Сільпо»  або «Вопак» і в мукачівців буде альтернатива

Цілодобові супермаркети – невід`ємний атрибут сучасності. При шаленому ритмі життя, навіть у такому невеличкому місті, як Мукачево, подібні магазини – просто знахідка, адже дбати про хліб щоденний  і до хліба доводиться кожній родині, а можливість запастися продуктами на базарі чи в магазині з фіксованим робочим часом є не у кожного і не завжди.

Громом посеред ясного неба стала для мукачівців новина про те, що аж два цілодобові продовольчі магазини у центрі міста припиняють свою роботу. Причому, це стало цілковитою несподіванкою не тільки для споживачів, а й для самого колективу.

«Увага! Акція! Повний розпродаж товару!» – такі надписи привертають увагу покупців у мукачівському «Централі» .

– Продали нас, – з гіркою іронією відповідають на прохання пояснити суть таких оголошень продавці. – Прийшли вранці 5 жовтня на роботу, і тут нас поставили перед фактом. Магазин працює до 23 жовтня, а «Прогрес» на площі Духновича – до 16-го. У нас же спільні власники, то обидва магазини і продані. Що буде з нами – ніхто нічого не каже.

Іще з півроку тому покупці, які розраховувалися за допомогою банківських карток, мали змогу звернути увагу, що при такому розрахунку доводилося чекати, доки продавець проб’є два чеки. Це затримувало чергу і трохи дратувало. Касири пояснювали, що відтепер у магазина два власники, тому за частину товару безготівкові кошти ідуть на рахунок одного власника, а частина – на рахунок другого. При введенні пін-коду на табло терміналу висвітлювалися прізвища тих двох власників – Балог і Калій. До таких незручностей покупці з часом звикли, адже розраховуватися платіжними картками вже давно стало нормою часу.

То хто ж і чому продає два цілодобові універсами у центрі Мукачева? Чому торгівельні заклади, що користувалися неабияким попитом у містян, припиняють свою роботу, до того ж так несподівано і терміново?  Що буде на місці теперішніх продовольчих магазинів? Іще один ломбард, банк, аптека, секонд-хенд? Чи, може, вісім ювелірних магазинів у самісінькому центрі вже не в змозі впоратися з попитом, і тому в одному зі звільнених торгівельних приміщень згодом з`явиться дев’ятий? Поки що ці питання залишаються риторичними. Невже зовсім скоро значній частині працюючих мукачівців стане складніше вирішувати проблему продуктових покупок?

Вже два роки, як закрили через зміну власника гастроном «Мукачево» тут же, в центрі міста. Спорожніла споруда й досі байдикує, а надписи «Ремонт» пожовкли від часу, літери повигорали. Чи не спіткає така ж доля іще два торгівельні приміщення?

Коли бракує якоїсь інформації, намагаєшся скористатися допомогою Інтернету, адже порушена тема, напевно, виявиться цікавою і для читачів «Мукачево Express». Тільки ж «гугл» про «Централ» і «Прогрес» іще не в курсі. Вирішила скористатися всезнаючими соцмережами. На поставлене мною запитання про долю двох продовольчих магазинів та їхніх споживачів посипався цілий водоспад відгуків. Новини від «сарафанного радіо» то втішали, то знову ж засмучували.

«Тепер у центрі Мукачева буде інший супермаркет. Під нього вже звільнили увесь перший поверх ЦУМу».

«Так, на першому поверсі ЦУМу скоро відкриють супермаркет мережі «Вопак»

«Ні, там буде «Сільпо».

Оскільки жваво обговорювалася тема, актуальна для кожного мукачівця, у процесі «випливла» іще одна новина від тих, хто «щось знає» – біля «Епіцентру» начебто будується новий автовокзал, а на місце старого згодом планують «перенести» Зелений ринок. Наскільки це правда, наразі з`ясувати не вдалося, але дуже сподіваюся, що цього не станеться, адже така «рокіровка» для пересічного мукачівця чи гостей міста зручностей однозначно не додасть.

На жаль, фейком  виявилася і новина про супермаркет в ЦУМі. Колеги- телевізійники поділилися інформацією від «першоджерела» – директор ЦУМу спростував чутки про супермаркет, а перший поверх торгівельного центру закрили через те, що відбуваються внутрішні перестановки відділів з невеликим ремонтом.

А користувачі фейсбуку в порушеній мною темі продовжують мріяти:

«Ну, якщо Вопак буде цілодобовим, то ще півбіди…»

«Зазвичай, Вопак в Ужгороді працює до 23:00, так що не переживайте»

«Вопак – то, что надо»

«З відгуками ужгородців про Вопак і Сільпо, Сільверленду вони не конкуренти» .

«Аж не віриться, що в Мукачеві буде ще щось, крім Барви! Та невже?!»

Серед коментарів від поінформованих мукачівців були й такі, що запевняють: «Централ» та «Прогрес»  не продали, просто змінилися орендарі. Замість «Барви» тепер там ґаздуватиме «Сільверленд». А чому розпродають товар? Бо новий орендар хоче прийняти звільнене приміщення і завезти власний.

Що буде насправді – згодом побачимо. Головне, аби була можливість у зручний для себе час купити харчі та інші найнеобхідніші товари. Однак у цій ситуації мені, м’яко кажучи, незрозуміла позиція власників. Чому б їм не посвятити у свої плани і персонал магазинів, і громадськість? Було б менше і переживань, і домислів та чуток. У «Централі», де мені щодня доводиться купувати продукти, вже багато років працює кілька жінок, що зараз вже у  передпенсійному віці. Уявляю собі, як їх непокоїть невизначене майбутнє. То молодшим продавцям знайти нову роботу – раз плюнути, а от старшим… А, може, цього робити й не доведеться? Чому «сильні світу цього», чи хоча б і міста, не переймаються почуттями та емоціями ні тих, хто на них працює, ні споживачів їхніх послуг? Але це вже, мабуть, інша тема…

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net

Exit mobile version