Як сформувати огіркову ліану для гарного врожаю

При вирощуванні огірків особливу увагу потрібно приділити ліані. На що вона впливає і як правильно за нею доглядати, розповів у листі до газети «Господарські поради» Вадим Компанієць із Шацька.

– Огірки часто висаджують в грядки без опори, тоді рослини розплітаються по поверхні, а плоди брудняться і кущі можуть підхопити захворювання з ґрунту. Якщо підв’язувати батоги до шпалери, рослини продуватиме вітер, хвороб буде менше, а плоди залишаться чистими, – радить наш постійний читач.

Формування ліани – це прищипування верхівок пагонів, щоб зупинити зростання.

– Чим повільніше огірки ростуть, тим більше плодоносять, – запевняє пан Вадим. – Адже при інтенсивному зростанні утворюється багато пустоцвітів, а без форомування  стебла огірки починають галузитися, сплутуються і переплітаються.

У момент утворення шести-семи справжніх листків потрібно прищипнути верхівку і натягнути шпагат. З нових пагонів залишають найпотужніший, інші вирізають. Нові батоги з бічних бруньок потрібно пасинкувати. Важливо, щоб інструмент був чистим. Під час пасинкування вирізують і нижні листки, які жовтіють.

Городник радить проводити операції з огірками (підв’язку, прищіпування) рано вранці, щоб рани встигли протягом дня підсохнути і затягнутися смолами.

Зрізають також пагони, які закінчили плодоношення, це омолоджує кущ.

zakarpatpost.net